Bank: Jämnaste truppen i modern tid

BÅSTAD. Kungen åker inte till Ryssland, inte regeringen heller, fansen stannar hemma.

Det blir ett speciellt VM, det här.

Alla som åker behövs.

Det är en liten semesterbroschyr, alltihop. Båstads-idyllen i toksol, inramad av hav, himmel och gröna gräsmattor. 

Janne Andersson, redan med en oroväckande rosa nyans i nacken, smörjer in hela ansiktet med solskyddsstift och rättar till sina fotbollsestetiskt trovärdiga Copa Mundial-skor. Marcus Berg och Ola Toivonen släntrar runt och slår trötta fotbollsproffspassningar till varandra, andra spelare drar på sig sådana där gps-västar som ser ut som sport-bh:ar, ytterligare andra värmer upp med elastiska träningsband.

Alla trivs.

Eller, det är inte helt sant. Tofsviporna hatar skiten.

Fåglarna har slagit bo en bit från Örebäcksvallen, och när landslagets fotograf skickar upp drönare för att filma träningen får de nog. De skriker, de gör utfall, de protesterar vilt mot invasionen.

Togs ut som 23:e man

Med bara ett par veckor kvar tills det att det här äventyret rullar igång på allvar får vi en provsmak på både det ena och det andra. Torsdagsträningen är dels en väldigt pedagogisk taktisk genomgång av hur Sverige vill bygga anfallsspel: Uppspel in mot mötande central mittfältare, tillbakaspel, ut på en kant, en innermittfältare och en av ytterbackarna fyller på framåt, helst för spel centralt, men som andra alternativ för brett spel med inlägg i ett välbefolkat straffområde.

– ÅÅÅ ja! Det är så jävla bra! skriker förbundskapten Andersson när Marcus Rohdén nickar in en boll i bortre krysset.

Innan alla ögon dras rakt in mot John Guidettis vänsterfot och Andreas Granqvists lätt övertända bensax så tittar jag en hel del på just Rohdén.

Han har just avslutat sin andra säsong i Serie A, i Crotone där nere vid klacken. De åkte ur, men han kommer inte att hänga med ner. Det pratas redan om att Udinese är intresserat, Marcus själv hoppas på spel i någon av de fem storligorna ute i Europa men utesluter inget.

Han togs ut som 23:e man till den här truppen, en noslängd före Ken Sema. Om det kan man tycka vad man vill, men det är intressant att fundera ett ögonblick över vilken sorts trupp det är Sverige åker till VM med.

Kort återblick:

I VM 2002 använde Sverige femton spelare i de fyra matcher de spelade, 2006 använde de arton. Eller, för att ta ett mer aktuellt exempel: I EM för två år sedan gav Erik Hamrén 16 spelare speltid i de tre gruppmatcherna.

Jämnaste truppen vi haft

Nu, här?

Jag går igenom hela truppen, 23 man, och ser faktiskt inte en enda spelare (möjligen med en av målvakterna – Kristoffer Nordfeldt? – undantagen) som inte kommer att kunna betyda något.

Jag hittar inte någon som inte kan vara en skadad lårmuskel ifrån att kliva in och vara VM-spelare, jag ser åtta mittfältare som sannolikt kommer att få speltid, jag ser ingen anfallare som inte måste vara redo.

Känns det inte som den tätaste, jämnaste trupp vi haft i modern tid?

– Ja, herregud. Det är hela laget, hela truppen som gjort det här tillsammans, säger Mikael Lustig.

Det är efter träningen, vi står i ett par stekheta partytält (eller som Janne Andersson kallar dem: ”tält”) och pratar oss igenom den där träningen som slutat med att John Guidetti haltat av med en släpande fot och skräck i ögonen. 

Gustav Svensson är där, han kom in mot Italien när det brändes. Sebastian Larsson också, en nyckelspelare på vägen hit. Viktor Claesson, favorit till en plats i startelvan, men utmanad av formspelaren Jimmy Durmaz. Och så Marcus Rohdén, sist in men med en rimlig chans att komma in i matcher när det behövs spring, skolning och någon som kan spela centralt eller på en kant.

Ska göra det tillsammans

Han tror på spel, det gör alla. Och han är övertygad om att det är en kvalité i den här truppen, att ingen är lyxturist, att alla har chansen.

– Det blir bättre kvalité på träningarna då, och bättre sammanhållning i hela gruppen.

Innan vägen till Ryssland smalnar av till ett streck ska Sverige möta Danmark på Friends Arena. Janne Andersson och Peter Wettergren är redan rätt säkra på hur deras VM-elva ska se ut (bara två små glipor återstår, Durmaz och Martin Olsson finns med i bilden), men framför allt så vet de att de har väldigt många olika verktyg med sig när de väl åker till Ryssland.

Det är inte de skarpaste eller vassaste redskapen, inte ens nära.

Men de har gjort det här tillsammans, de ska göra det här tillsammans, och alla ska med.

Det är en styrka i sig, jag tror verkligen det.

Sverige-Danmark 19.45 lördag - direkt i TV 4.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

avSimon Bank