Miljonrullning från kriminella till staten

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Genom arbetet mot grov organiserad brottslighet i södra Sverige kunde förra året drygt 94 miljoner kronor återföras till staten, berättar Mats Berggren, underrättelsechef vid polisen region Syd.

De har våldskapital, driver företag och pressar myndighetspersoner med otillåtna medel. Tio strategiskt utvalda personer är i fokus för en lång rad myndigheter i södra Sverige.

Resultat 2017: 94 miljoner kronor tillbaka till staten. Och det blir mer.

När polisen samarbetar med myndigheter som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket når man längre än vad man hade kunnat göra på egen hand.

Det fokuserade arbetet i region Syd gav förra året utdelning i form av att ett tiotal personer dömdes till sammanlagt 45 års fängelse och 13 års näringsförbud, samt att uppåt 100 kilo narkotika beslagtogs. Men egentligen är det pengarna som är i fokus, gemensamma skattepengar som annars hamnar i fel fickor, berättar Mats Berggren, underrättelsechef inom polisen i region Syd.

"Inga skrupler"

– Vi tycker att det är jätteviktigt att de här pengarna återförs så att man kan använda dem på rätt ställe. Vi tycker att det är viktigt att vi arbetar mot de här personerna som inte har några skrupler och tar pengar från de svagaste i samhället, säger han.

De 94 miljonerna förra året motsvarar årskostnaden för att ge 943 högstadieelever utbildning eller att ha 277 undersköterskor i tjänst. Ytterligare pengar återstår att återkräva i form av felaktigt utbetalade bidrag och obetald skatt. Totalt räknar polisen och övriga myndigheter därför med att arbetet förra året kommer att ge 128 miljoner kronor tillbaka till staten.

Gemensamt för fokuspersonerna är deras omfattande kriminalitet. De driver bolag i olika branscher, till exempel assistansbolag, restauranger och byggbolag, både för att tjäna pengar, men också för att tvätta pengar och för att utvinna alla upptänkliga former av bidrag från staten.

Fejkad tandbehandling

Ett exempel är en tandläkarverksamhet som iscensatt fejkade behandlingar för att kunna begära utbetalningar från Försäkringskassan.

– Här bygger man upp en vit fasad som gör att man kan tömma systemet på rätt stora belopp, säger Peter Fausö, områdeschef på Försäkringskassan.

I grund och botten handlar det om legitimitet för systemet, understryker han.

– Vi har ett väldigt väl utbyggt socialförsäkringssystem och vi måste kunna visa att vi har bra kontroll på vad vi betalar ut. Det är utsatta grupper som man i slutändan tar pengar ifrån. Politiken ska inte besluta om försämringar för att vi inte jobbar mot detta.

Foto: Johan Nilsson/TT
Pressträff om samarbete mot grovt kriminella med företag. Från vänster: Peter Fausö, områdeschef på Försäkringskassan, Mats Berggren, underrättelsechef inom polisen region Syd, Gert Sternskog, verksamhetscontroller, Arbetsförmedlingen, och Patrik Andersson, skattedirektör, Skatteverket.
Foto: Johan Nilsson/TT
"Det är utsatta grupper som man i slutändan tar pengar ifrån. Politiken ska inte besluta om försämringar för att vi inte jobbar mot detta", säger Peter Fausö, områdeschef på Försäkringskassan.

– Det är utsatta grupper som man i slutändan tar pengar ifrån. Politiken ska inte besluta om försämringar för att vi inte jobbar mot detta.

Peter Fausö, områdeschef på Försäkringskassan, om svenska myndigheters samarbete mot grovt kriminella som driver företag för att tvätta pengar och lura till sig olika former av bidrag.