Sverigesamtal med Nordkorea tog upp USA

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige och Nordkorea diskuterade samarbete och säkerhetsfrågor som rör USA under mötet i Stockholm. Men om samtalen lett närmare ett möte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un råder det tysthet kring.

Två dagars samtal mellan utrikesminister Margot Wallström (S) och hennes nordkoreanska motsvarighet Ri Yong-Ho har avslutats.

Det har bland annat uppehållit sig i diplomatbyggnaden Villa Bonnier på norra Djurgården i Stockholm och på utrikesdepartementet. Några små detaljer om vad de pratade om har framkommit efter att UD gått ut med ett uttalande på lördagseftermiddagen. Men annars ligger locket på.

"Utrikesministrarna diskuterade möjligheter och utmaningar för fortsatta diplomatiska ansträngningar att nå en fredlig lösning på konflikten samt bilaterala relationer", skriver UD.

1 av 12 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho lämnar sin ambassad på fredagsmorgonen.

Tog upp USA

Parterna har även diskuterat behovet av Nordkorea att avskaffa sitt kärnvapen- och robotprogram, det humanitära läget i diktaturen samt sanktioner.

Den mest uppmärksammade frågan inför mötet har varit den kring huruvida USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ska kunna träffas öga mot öga. Om den frågan specifikt kom upp vill inte UD berätta, men departementet bekräftar ändå att samarbets- och säkerhetsfrågor för bland annat Sydkorea, Japan, Ryssland, Kina och USA togs upp.

Samtalen mellan Sverige och Nordkorea förlängdes med en dag men efter lördagens avslut finns inget mer inplanerat, säger Erik Wirkensjö, Margot Wallströms pressekreterare, till TT.

"Pratar med en mussla"

Riksdagsledamoten Kent Härstedt (S) deltog i mötet.

– Vi har en överenskommelse att vi inte kommenterar det vi håller på med. Skulle vi ensidigt gå ut så stör det sättet vi kommit överens att vi jobbar på. Jag är ledsen, det är en mussla du pratar med, säger han.

Ri besökte också fredsforskningsinstitutet Sipri, där han mötte ordförande Jan Eliasson och chefen Dan Smith för att diskutera situationen på Koreahalvön och nordöstra Asien. Enligt Sipri var diskussionen "off the record", alltså hemlig.

– Just nu behövs det dialog och vi är glada över att ha det här mötet. Men vi är inte naiva och tror att vi kan lösa all världens problem. Det är upp till parterna att nu avgöra vilken väg som bär framåt, sade utrikesminister Margot Wallström i går.

Publicerad: