ÅSIKT

Vi flyttar jobben från Stockholm ut i landet

Replik från Kronofogdemyndigheten om decentralisering

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Kronofogdemyndigheten
Vi skapar långsiktiga arbetstillfällen på flera orter utanför Stockholms län, skriver Christina Gellerbrant Hagberg.

REPLIK. Tack för ditt engagemang i vår verksamhet. Vi skapar långsiktiga arbetstillfällen på flera orter utanför Stockholms län.

Vi kommer att flytta drygt 115 årsarbetskrafter från Stockholm till Falun, Kalmar, Kristianstad, Luleå, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Visby och Östersund. Flytten från Arvika, Hudiksvall och Mora innebär ytterligare förstärkningar i Falun, Gävle, Karlstad och Sundsvall. Vi finns i dag på 37 orter. När vårt beslut är genomfört 2021 finns vi på 32 orter.

Vi behöver rekrytera och behålla rätt kompetens. Vi satsar på orter där vi redan har flera delar av vår verksamhet. Det ger medarbetarna möjligheter till utveckling. Det bör också finnas högskola på orten.

I dag kontaktar allmänheten och företagen oss med blanketter, brev och telefax. En vanlig fråga är var man loggar in på Mina sidor för att se sina skulder. Det är tyvärr inte möjligt i dag. Vi står alltså inför en omfattande digitalisering.

Som många vet finns vi för den som ska ha betalt och för den som ska betala. Vi bidrar till finansieringen av den offentliga sektorn och till ett väl fungerande samhälle.

Vi ska också:

  • verka för en god betalningsvilja

  • verka för att överskuldsättning motverkas

  • ge service så att allmänhet och företag kan fatta långsiktiga och hållbara beslut.

För att bättre klara hela vårt uppdrag behöver vi förstärka arbetet med att förebygga betalningsproblem och ge stöd åt allmänheten och företagen att själva lösa sina problem frivilligt.

Det beslut vi har fattat ger oss bättre långsiktiga förutsättningar att genomföra vårt uppdrag och utveckla vår verksamhet.


Christina Gellerbrant Hagberg, rikskronofogde

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Arvika

Umeå

Sundsvall

Falun

Karlstad