Studie: Människor i länder med mindre sol dricker mer

avMalin Wigen

Enligt forskare är det mer sannolikt att man dricker mer alkohol i områden där det är kallare klimat och färre soltimmar, skriver BBC.

Forskare i USA säger sig ha hittat en koppling mellan genomsnittstemperatur, soltimmar och alkoholkonsumtion. Enligt dem är det större sannolikhet att man dricker mer i de länder där det är kallare klimat och färre soltimmar. Det har de kommit fram till genom att analysera data från världsorganisationen WHO och Meteorologiska världsorganisationen. Sammanlagt ligger data från 193 länder som grund till den studie som publicerats i vetenskapliga tidsskriften Hepatology journal, skriver BBC.

Riskerar utveckla skrumplever

Det finns två förklaringar till sambandet mellan kallare väder och högre alkoholkonsumtion, enligt forskare. Alkohol gör att blodkärlen blir avslappnade och ökar flödet av varmt blod till huden. Dessutom är drickande kopplad till depression – vilket är vanligare när det är brist på solljus.

Enligt en av forskarna, Ramon Bataller, är det den första studien som systematiskt visar att alkoholkonsumtionen är högre i kallare områden och i områden med färre soltimmar. Dessutom är det större förekomst av skrumplever i dessa områden.

– Vi har nu nya bevis på att vädret, särskilt temperaturen och mängden solljus vi utsätts för, har ett starkt inflytande på hur mycket alkohol vi konsumerar. Vidare är denna väderrelaterade alkoholkonsumtion direkt kopplad till risken att vi utvecklar den farligaste typen av leversjukdom – nämligen skrumplever – som slutligen kan leda till leverfel och död, säger Peter McCann, en annan forskare bakom rapporten.

Foto: TT
Ett kallare klimat kan leda till en högre alkoholkonsumtion, menar forskare.

Enligt honom visar detta att det kräver strängare lagar om alkoholprissättning – samt restrektioner när det kommer till alkoholreklam under vintermånaderna.

Får kritik

Forskarnas studie presenterades i samband med att WHO höll ett toppmöte om alkoholkonsumtion i Europa i måndags. Studien har dock mötts av kritik. Forskaren Jurgen Rehm, vid centrum för missbruk och mental hälsa, tvivlar på att det finns en koppling mellan temperatur, solljus och alkoholkonsumtion. Detta för att man konsumerar mest alkohol i Irland, Storbritannien, Tyskland och Polen. I länder som Norge, Sverige och Finland, som ligger mer norrut – är konsumtionen lägre, menar han, skriver BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM

WHO