Mejla

Kristina Kappelin

Fifa blundar för problemen med prostitution

Publicerad:
Uppdaterad:
Trafficking och prostitutionsfrågan var omdiskuterad även under fotbolls-VM för fyra år sedan. Här en prostituerad på en bordell i Frankfurt under det mästerskapet.
Foto: Foto: Krister Hansson
Trafficking och prostitutionsfrågan var omdiskuterad även under fotbolls-VM för fyra år sedan. Här en prostituerad på en bordell i Frankfurt under det mästerskapet.

Kapstadens myndigheter gör livet surt för prostituerade, hallikar och bordeller inför VM.

Möjligen beror det på att provinsen har en kvinnlig premiärminister. Fifas pampar är inte intresserade.

Jérôme Valcke.
Jérôme Valcke.

Nu är den uppe till diskussion igen, frågan om fotboll och prostitution.

Sjuttioen dagar återstår till startskottet i Sydafrika, som med mycket möda och stort besvär förbereder sig för Afrikas historiska VM.

Hela kontinenten har som bekant ett utbrett Aids-problem, vilket gör prostitutionsfrågan ännu känsligare än i Tyskland 2006.

Men Fifa sticker som vanligt huvudet i sanden. I samband med att Kapstadens VM-arena visades för inhemsk och internationell press för en tid sedan, fick Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke frågan vad han tycker om att staden slår ner hårt på sexhandeln inför världens största idrottsshow.

”Sexarbetare finns i alla städer”

Valcke skruvade på sig och sade att kampen mot prostitutionen inte är ett krav från Fifa.

Sexarbetare finns i alla städer, sade Valcke. Även i Zürich, där Fifas huvudkontor ligger. Och så drog han till med ett litet skämt.

– Där är de välorganiserade förresten. Det är det schweiziska systemet.

Skitkul.

Så kul att Valcke fortsatte tala om ­prostitution, trots att han inte anser att frågan berör Fifa och trots att han säger att han egentligen inte har någon uppfattning i saken.

Han drar sig till minnes att det uppstod en debatt i Tyskland om att prostituerade från flera länder flockades i VM-städerna, eftersom det var så gott om kunder.

Detta är för Valcke en del av myten om fotbolls-VM. Att matchbesökare även går till prostituerade kommer att hända och det är inget som Fifa kan göra något åt, fort­satte Valcke.

– Det är snarare en fråga för er sydafrikaner. Om det nu är en fråga.

Valcke hade alltså ingenting att säga. Men det han sade, räckte för att få honom att framstå som en tvättäkta mansgris.

Varför tar fotbollens pampar inte tillfället i akt att göra intelligenta­ uttalanden i kontroversiella frågor, när de får en så utmärkt chans som denna? Vad hade det kostat Valcke att säga att Fifa och/eller han själv fördömer sexhandel och tycker att Kapstadens initiativ är bra?

Uppförandet förtar trovärdigheten

Genom att uttala sig vagt och oengagerat och för säkerhets skull lägga till ett gubbsjukt skämt, får Valcke det att verka som att Fifa över huvudtaget inte bryr sig. Kort sagt, Fifa vill inte störa världens fotbollsfantaster med att moralisera. Inte ens i ett fall som detta, där en av värdlandets städer har ­beslutat ta itu med problemet.

Den här typen av uppförande förtar Fifas trovärdighet i andra sammanhang, där organisationen aktiverar sig i sociala frågor. Parallellt med VM pågår i Johannesburg ett alternativt mästerskap med ungdomar från 40 länder som kallas Football for Hope, där Fifa är medarrangör. Killarna och tjej­erna kommer från Brasiliens favelas, från flyktingläger, från länder i krig och från slummen i stadsdelen Alexandra, där turneringen går av stapeln.

Fifa fattar inte

Meningen är att med hjälp av fotbollen skapa hopp för unga människor i social misär. Ungdomar som till exempel riskerar att falla offer för människohandel, som enligt Västra Kapprovinsens premiärminister är så intimt förknippat med prostitution att det inte går att angripa det ena problemet utan att samtidigt ta itu med det andra.

Detta behöver man knappast vara ett rymdsnille för att fatta. Jag tror inte heller man blir betraktad som en blodfattig moralist om man fördömer det. Snarare som en modernt tänkande människa vars horisont är något lite vidare än den som ryms på en fotbollsarena. Men det fattar inte Fifa.

Av: Kristina Kappelin

Publicerad: