Laul: Bajrami kan ge oss en vänsterkant att tro på

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

MUSKAT. Nej, det blev inget ”wow” den här gången.

Men vi fick i alla fall en del att skratta åt.

Foto: Svalt intresse för matchen...

Ungefär vid den här tidpunkten i fjol satt jag på ett hotellrum i Los Angeles och skulle skriva om Sveriges förlust mot USA (2–3).

Jag skrev:

”20-årige Rasmus Elms halvtimme på Home Depot Center kan bli något man drar skrönor om i framtiden.

– Jodå, jag såg faktiskt hans debut.”.

Nu sitter jag på ett hotellrum i Muskat och har sett Emir Bajramis landslagsdebut. 21-åringen visade varför vi har gillat att se honom i allsvenskan: det händer saker, han slår sin gubbe, han hotar. Problemet är vad man ska dra för slutsatser när motståndet var av just allsvensk kaliber?

Vi får helt enkelt vänta och se.

Vi får fortsätta att ha en befogad nyfikenhet på om Emir Bajrami kan ge oss en vänsterkant att tro på. Kanske blir det fler svar på lördag då Sverige möter Syrien som väntas bjuda tuffare motstånd.

Svensson i en klass för sig

Oman var ändå lite bättre än jag trodde. Deras anfallspar skapade oreda för den virriga, svenska backlinjen. Framåt skapade Sverige egentligen bara ett par tre chanser på hela matchen. Plus Anders Svenssons frispark som stod i en klass för sig. Precis som hans insats på planen – har Anders varit bättre än nu, snart 34 år gammal?

Efter en rad motgångar av varierad betydelse tog Erik Hamrén sin första seger som förbundskapten. Vinsten med det är att spiralen med negativa skriverier och frågeställningar stannar av. Jag tror att det betyder en del. För tänk om det blivit förlust här också, då hade man verkligen kunnat börja snacka om en mardrömsstart på nya jobbet.

Skillnaden mellan Erik Hamréns trupp och Lagerbäck-regimens är att denna är yngre, mer av ett U21-lag. Tidigare har det handlat om att ta ut de bästa tillgängliga spelarna, nu är talangperspektivet mer uttalat och just därför är även U21-ledarna Jörgen Lennartsson och Tommy Söderberg på plats i Oman.

Det är en tanke att sympatisera med.

Skrattar åt arrangemanget

Inte mindre än tio spelare gjorde landslagsdebut i går. Därför går det inte att ha några större krav på spelet. Mot den bakgrunden gjorde Sverige en helt okej insats, mot den bakgrunden underkänner jag Mikael Lustig, Mikael Dorsin och Pontus Farnerud som varit med förr utan att det överhuvudtaget syntes.

Men det var inte det vi skrattade åt. Utan arrangemanget.

Omans förbund – som även hade sin förbundskapten på annan ort – räknade med en publik på ungefär 10 000, detta på en arena som rymmer 8 000 (Seeb Sports Stadium). Det kom knappt 1 000 pers, trots att biljetterna bara kostade en riyal – eller tjugo spänn.

Båda assisterande domarna (plus fjärdedomaren) var från Oman och jag måste faktiskt hålla med spelarna att det märktes. Tveksamt i en match som gäller Fifa-poäng.

TV4:s Jesper Hussfelt och Pontus Kåmark fick kommentera via en mobiltelefon då arenans teknik inte fungerade.

Med mera, med mera...

Till sist; landslagets andra seger för dagen var att players manager Marcus Allbäck nu fått sitt visum till Saudiarabien. Det fanns på saudiska konsulatet i Muskat. Allbäck har en månad på sig att besöka ”Chippen”. Fortsättning följer.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.