Två talibaner dödade i strid med svenskar

Av: Erik Olsson, Enyat Najafizada

Publicerad:
Uppdaterad:

Dödades i samband med det överfall där två svenska soldater skadades

I samband med striden där två svenska soldater skadades på måndagen dödades två talibaner och två skades.

Enligt oficiella källor skadades även minst en Afghansk polis som deltog i striden, uppger den lokala nyhetssajten pajhwok.com.

Attacken skedde på måndagseftermiddagen sydöst om huvudbasen i Mazar-i-Sharif. Mellan fem och tio talibaner anföll plötsligt den svensk-finska truppen där även afghansk polis ingick och besköt dem med granatgevär och finkalibrig eld.

Amerikanskt flygunderstöd

Två svenskar, en 26-åring från Göteborg och en 29-åring från Medelpad, träffades av splitter. Patrullen begärde omedelbart en sjuktransporthelikopter och även amerikanskt flygunderstöd.

Attackhelikoptrar och stridsflyg av modellerna F16 och F15 var på plats inom en halvtimme och öppnade eld mot fienden.

Två döda och två skadade talibaner

Två talibaner dödades under striden men det är oklart om det var svensk eller amerikansk eld som var orsaken. Två talibaner ska även ha skadats samt även minst en afghansk polisman uppger Ghulam Haidar, vice polischef i Samangan, till den lokala nyhetssajten pajhwok.com.

Området öster om Mazar-i-Sharif är betraktat som relativt säkert och svenska soldater har aldrig tidigare varit utsatta för några incidenter där. Tanken var att man bara skulle visa upp sig för att bibehålla lugnet i området.

Enligt personer som bor i området som Aftonbladet talat med kom dock en grupp talibaner och slog sig ner för 3-4 månader sedan. Dessa ska även ha försökt värva nya soldater bland lokalbefolkningen.

✓ Läs mer om Afghanistan längre ner på sajten

Publicerad: