Rockbjörnen förnyas – får nytt format vid ny tidpunkt

Publicerad:
Uppdaterad:

2009–12–15

Rockbjörnen förnyas. Efter trettio år byter svenska folkets musikpris format.

Samtidigt flyttas omröstningen och galan några månader framåt.

Alla detaljer kring nya Rockbjörnen avslöjas i mars.

– De senaste åren har människors sätt att uppleva och köpa musik genomgått stora förändringar. Därför är det naturligt att vi nu tar ett nytt grepp på Rockbjörnen, för att det också i fortsättningen ska vara svenska folkets ledande musikpris. Rockbjörnen behåller givetvis sin särart – att det är svenska folket och inte någon jury som utser vinnarna, säger Nils Franchell, Aftonbladets kommunikationschef.

I 30 år har Aftonbladets läsare premierat det gångna årets bästa musik. De senaste åren har över en miljon röster avgjort vilka som utsetts till årets bästa svenska och utländska artister. Vid Rockbjörnsgalan har artister som Kent, Håkan Hellström, Lars Winnerbäck och många andra tagit emot de åtråvärda stayetterna. En av musikprisets absoluta höjdpunkter var förra årets jubileumsgala där abborna Agneta Fältskog och Anni-Frid Lyngstad deltog i ett unikt framträdande på Cirkus i Stockholm.

Rockbjörnen har utvecklats kontinuerligt genom åren. Nya kategorier har tillkommit, omröstningen har effektiviserats av den digitala tekniken och galan har varje år bjudit på musikaliska höjdpunkter och överraskningar, såväl live som i direktsänd TV.

När nu priset går in i sitt fjärde decennium tas nästa steg i utvecklingen. Från och med 2010 lämnar priset de galatäta vintermånaderna och genomförs vid en ny tidpunkt. Samtidigt utvecklas formatet till såväl form som innehåll för att stärka prisets och evenemangets position som Sveriges ledande musikpris.

– Vi måste ständigt utveckla oss och bli ännu bättre på allt vi gör. Målet är självklart att Aftonbladet ska fortsätta vara ledande inom svensk musikbevakning, säger Klas Lindberg, Aftonbladets nöjeschef.

Publicerad: