Saab mörkar fel på motorn

MOTOR

Robert Collin: De kommer att tvingas ersätta bilägarna

1 av 3 | Foto: STEFAN MATTSSON
100000 svenskar kan vara drabbade Motorerna i vissa av Saabs 9 5 och 9 3-modeller har ett allvarligt konstruktionsfel som gör att motorn skär.

Runt 100000 svenska Saab-ägare kan vara drabbade av ett allvarligt fel i sin bil.

Motorn kan skära - men företaget mörkar.

-Saab kommer att tvingas ersätta bilägarna, säger Aftonbladets bilexpert Robert Collin.

Problemet är ett konstruktionsfel och gäller Saabs turbomatade bensinmotorer i 9 5- och de gamla 9 3-modellerna, skriver Dagens Nyheter.

Tillverkad i Sverige

-Motorn som det talas om är svensktillverkad i Södertälje. Det finns turbomotorer i nya 9 3 också, men de är tillverkade i Tyskland och berörs inte av det här, säger Robert Collin.

Omkring 100000 svenska bilägare kan vara drabbade - men Trygg Hansa vägrar att ersätta bilägarna för skadorna.

Försäkringsvillkoren säger att skadan inte ersätts om den beror på fabrikations- eller materialfel.

Saab väljer att tiga

Dagens Nyheter skriver att Saab har varit medveten om problemen - skador som kan kosta mellan 15000 och 25000 kronor per bil att åtgärda.

Men Saab har valt att hålla tyst.

-Vi har en lösning klar som vi ska presentera inom tio dagar. Den blir generös, säger Saab:s informationschef Örjan Åslund till tidningen.

Oljan blir dålig

Enligt Saab är problemet med de berörda bilmodellerna att oljan tappar kvalitet, vilket ger motorskador. Att de inte informerat kunderna beror enligt informationschefen på att de ännu inte vet vad problemet är.

Robert Collin, varför tror du att Saab väljer att hålla tyst?

-Antingen tiger de för att de vill mörka det. Men ofta är det inte så. Man kanske väljer att inte ta upp det eftersom man vill ta fram ett åtgärdspaket först.

-Men jag vet inte hur hederliga Saab är i det här fallet. Antingen jobbar det på det redan, eller också hade de hoppats att ingen skulle upptäcka det.

Hur ska Saab agera nu?

-Saab måste se till att också de som redan råkat illa ut får ersättning i efterhand. Många motorer har redan skurit och kunden kanske har fått betala med egna pengar eller inte haft motortillägget i försäkringen.

Hur ska man agera om man har en sådan här bil?

-Kontakta verkstan om man är osäker. Det kan vara klokt.

Hur kan det här drabba Saab?

-Det här kan bli ett gigantiskt problem för problemtyngda Saab. De går med miljardförluster redan nu, säger Robert Collin.

Claes Petersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar