Löfven om KD:s utspel: Fel ingång

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

NYHETER

Efter att KD i dag avslöjade hur de vill genomföra omfattande förändringar för att få ner kostnaderna för flyktingmottagande slår nu statsminister Stefan Löfven tillbaka.

Stefan Löfven varnar för KD:s förslag om asyl- och integrationspolitiken.

– Det riskerar att spela Sverigedemokraterna i händerna, säger statsministern.

SD välkomnar förslagen som experter tror kommer att skaka om Alliansen.

– Jag är trött på att alla diskussioner börjar och slutar med Sverigedemokraterna, sade KD-ledaren Göran Hägglund på torsdagens presskonferens.

– Det handlar inte om att stänga någon bom vid gränsen, sade han.

Men det hjälpte inte. SD:s tillförordnade partiledare Mattias Karlsson kallade omedelbart till presskonferens efter att KD presenterat sina förslag om bland annat sänkt ersättning och tillfälliga uppehållstillstånd.

– I någon mening är det ett genombrott för oss, säger Karlsson.

Värna asylrätten

Att Hägglund underströk att det gäller att värna asylrätten och att Sverige ska vara en fristad undan krig och förföljelse spelade ingen roll.

– Det är välkommet att man vill minska asylinvandringen och att man är beredd att diskutera frågorna på ett mer sakligt och problematiserande sätt, säger Karlsson.

Statsminister Stefan Löfven är däremot kritisk.

– Det är fel ingång att tro att flyktingar som kommer hit är nöjda med att sitta och ha 5 000–6 000 i månaden och inte vill arbeta och göra rätt för sig, det är vår sak att se till att de kommer i arbete, säger Löfven och andas uppgivenhet över att frågan om invandring riskerar att bli den dominerande inför valet.

Migrationsminister Morgan Johansson säger att tillfälliga uppehållstillstånd riskerar att försämra integrationen.

– Att man ska få det om man fått jobb riskerar att försätta den enskilde i en tvångssituation gentemot arbetsgivaren, säger han.

Påverka statsministerval

Mattias Karlsson välkomnar både sänkt ersättning och tillfälliga uppehållstillstånd. Däremot inte KD:s förslag om skattebefrielse upp till 100 000 kronor per år i fem år.

Enligt Karlsson kan KD:s förslag, om övriga Alliansen ställer sig bakom, få stor betydelse för SD:s inställning i en kommande statsministeromröstning.

– Om Alliansen ställer sig bakom detta och om man bryter migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet så kommer det absolut att påverka framöver hur vi ställer oss i en statsministeromröstning, säger Karlsson.

Förslagen är inte förankrade hos övriga allianspartier, men de välkomnar diskussionen utan att ta ställning till förslagen.

Ruskar om

Professorn i statsvetenskap Jonas Hinnfors tror att KD:s utspel sätter hårt tryck på Alliansen.

– KD står nu inför ett nytt riskabelt val, det finns röster inom partiet som vill lyfta upp invandringspolitiken och för KD och de flera andra partier har nu sanningens minut kommit då man måste ruska om lite efter höstens val, säger Hinnfors.

– Frågan var inte om utspelet skulle komma, utan när, säger Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola.

Hon är expert på högerradikala partier i Europa och ser en klar parallell till vad som hänt i andra europeiska länder. När ett invandringskritiskt parti som Sverigedemokraterna fått stort väljarstöd så börjar även andra partier prata mer invandring.

TT

Publicerad: