Kvinna som utsatts för Novitjok har dött

avJenny Rydberg

NYHETER

Den 44-åriga kvinna som förgiftades av nervgiftet Novitjok i Amnesbury har dött, uppger brittisk polis.

44-åriga Dawn Sturgess och 45-årige Charles Rowley har vårdats för livshotande skador sedan paret kom i kontakt med nervgiftet Novitjok i Amnesbury.

Nu uppger brittisk polis att Dawn Sturgess har dött under söndagskvällen.

– Det är chockerande och tragiska nyheter. Dawn lämnar efter sig sin familj, som inkluderar tre barn, och våra tankar och böner är med dem i den här extremt svåra tiden, säger Neil Basu, chef för antiterrorpolisen i England i ett uttalande.

– De här förfärliga nyheterna har bara stärkt oss i vår beslutsamhet att identifiera den person eller de personer som ligger bakom det här och ställa dem inför rätta för det här som jag bara kan beskriva som en skandalös, hänsynslös och barbarisk handling, fortsätter Neil Basu.

En förundersökning om mord har inletts.

Samma nervgift som ex-spionen Skripal utsattes för

Novitjok är samma nervgift som ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia utsattes för tidigare i år.

Storbritanniens premiärminister Theresa May talar om händelsen i ett uttalande:

– Jag är bestört och chockerad över nyheten att Dawn Sturgess har dött, och mina tankar och kondoleanser går till hennes familj och de som står henne nära. Polis och säkerhetsansvariga arbetar enträget för att fastställa faktan kring den här händelsen, som nu utreds som mord. Regeringen ger fullt stöd till det lokala samhället när de nu hanterar den här tragedin, säger hon enligt The Guardian.

Paret insjuknade plötsligt

Det var för åtta dagar sedan som polisen kallades till en adress i Amnesbury där Dawn Sturgess hade kollapsat i duschen. På morgonen samma dag hade hon klagat på huvudvärk.

Senare under samma dag började även Charles Rowley må dåligt. En vän till honom har berättat om hur Charles Rowley blev okontaktbar, gjorde underliga ljud, vaggade fram och tillbaka och dreglade.

På något sätt hade både Dawn Sturgess och hennes partner Charles Rowley kommit i kontakt med nervgiftet Novitjok.

Tillståndet för Charles Rowley är fortfarande kritiskt.

Ryssland har anklagats av brittiska myndigheter för att ligga bakom attacken mot ex-spionen Sergej Skripal och dottern Julia Skripal tidigare i år. Ryssland å sin sida har förnekat all inblandning i förgiftandet.

1 av 6 | Foto: Privat
Dawn Sturgess, 44, har dött efter att ha exponerats för nervgiftet, enligt brittisk polis.
Dagens tre rubriker söndag 8 juli 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Nervgifter

England