Här simmar kanadagåsen – med pil i ryggen

avMalin Wigen

Någon har skjutit en pil i ryggen på en kanadagås – som simmar runt med sina åtta ungar. Det var Per-Gösta Almroth som gjorde upptäckten, skriver Allehanda.

– Man blir ju illa berörd och arg på en vettvilling, det är så himla onödigt, säger han till Aftonbladet.

På söndagsmorgonen ringde en granne på hos Per-Gösta Almroth, 57, som bor i Kramfors. Grannen sa att han sett något konstigt på en kanadagås som befinner sig i Bålsjön. Han trodde att han sett en pil på fågeln men var inte riktigt säker. Så när Per-Gösta sjösatte sin båt rodde han ut på sjön, skriver Allehanda.

– Då kom den med åtta ungar. Och då såg jag klart och tydligt att det var en pil som satt i ryggen, säger han och fortsätter: 

– Det såg inte trevligt ut. Man blir ju illa berörd och arg på en vettvilling, det är så himla onödigt, säger han.

Han rodde jämsides men kom inte närmare än 20 meter så allt han kunde göra för stunden var att ta en bild. Bilden la han ut på sin Instagram och Facebook där många har förfasats.

– Jag fick tips om en fågelcentral. Så jag har ringt en kille som ska komma hit imorgon så ska vi försöka leta reda på henne. Det är en ganska stor sjö att kolla igenom, de är duktiga på att gömma sig speciellt när de har barn. Men vi får hoppas att det går bra.

1 av 3 | Foto: Privat
Kanadagåsen simmar runt med en pil i ryggen.

”En vuxen som gjort det”

Troligen har någon skjutit den under helgen då hans fru såg den oskadd i torsdags när hon var ute och gick. 

– Det finns inga ungdomar som man kan skylla på i byn som är i den åldern där man kan hitta på något bus utan det är en vuxen person som har gjort det här, säger han och fortsätter: 

– Det är bara naturälskade människor här i byn så man blir chockad när man ser något sådant här. Men man vet ju om att det är en del stugägare som blir förbaskade på att de bajsar på stranden men jag trodde inte de tog till med sådana metoder för att bli av med fåglarna.

Per-Gösta bor där permanent och enligt honom är kanadagässen det första vårtecknet. Personligen har han inga problem med dem.

– Jag vet att vissa ser dem som olägenheter och det kan jag väl förstå om det är en camping eller allmän badstrand. Men annars tycker jag att de kan få vara ifred.

Polisen: Brutit mot vapen- och jaktlagen

Joakim Lundqvist är ansvarig för jakt och vilt i polisregion Nord. Han gissar att någon varit upprörd över gässens avföring längs stranden. Men han har aldrig varit med om att någon skadat gåsen på detta sätt, skriver Allehanda. Personen som gjort detta har brutit både mot vapen- och jaktlagen – då det är olagligt att jaga med pil och då det inte är jaktsäsong. Händelsen är inte polisanmäld och polisen kommer nog inte vidta några större åtgärder för att rädda den.

– Jag kan tänka mig att vi skulle minimera lidandet så gott det går. Men någon rehabträning skulle det nog inte bli, säger han till Allehanda.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kramfors