Konstnärens kritik mot förbundet efter Zlatanstatyn

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Konstnären Peter Linde skapade bronsstatyn av Zlatan Ibrahimovic på uppdrag av Svenska fotbollförbundet.

Nu är statyn på ett lager någonstans i Stockholm och ingen vet när den ska ställas upp.

– En kompakt antiklimax. Det är totalt tyst från förbundet, säger Linde i AB Morgon.

Det var 2016, när Zlatan Ibrahimovic vann sin elfte Aftonbladets Guldboll, som förbundet avslöjade att man höll på att tillverka en staty av den svenske superstjärnan som skulle stå utanför nationalarenan Friends i Solna.

– Ofta får man en staty när man går bort, men jag får en staty och jag är fortfarande vid liv. Det känns otroligt stort. Jag kommer att gå bort en dag, men statyn kommer att vara där för evigt, om inte någon snor med sig den. Men det kommer att vara svårt eftersom den är fyra gånger så stor som jag, eller i alla fall mycket större, sa Ibrahimovic till Sportbladet då.

”Egendomligt”

Skulptören Peter Linde fick uppdraget och i slutet av oktober 2017 var den 2,7 meter höga och 7,5 ton tunga statyn i brons klar för transport. Hela ekipaget fångades på bild på motorvägen av 73-årige Bo Digert.

– Det såg ju ganska roligt ut när den kom åkandes på motorvägen. En minst sagt märklig, sa Digert till Sportbladet.

Då hade planen länge varit att den skulle resas i samband med Fotbollsgalan, men så blev det inte. Förbundet bekräftade istället att statyn skulle vinterförvaras men att det inte var klart när statyn skulle resas.

Det är det fortfarande inte.

– Det är en kompakt antiklimax. Jag var så inställd på att den skulle resas den 20 november men sen blev det ingenting, det är ganska egendomligt, säger konstnären Peter Linde i AB Morgon.

Linde har ingen aning om vad som hänt och är kritisk mot förbundet som inte vill ge någon information.

– Nej. Jag har ingen som helst aning. Jag får inte reda på något heller, jag vet inte när det är tänkt att den ska komma upp. Det är totalt tyst från fotbollförbundet.

Han tror att en förklaring handlar om att förbundet inte insett svårigheten med att välja plats för en 7,5 ton tung staty.

”Huvudpersonen ska vara med”

– En månad innan den skulle resas började man bestämma var den skulle stå, men de hade inte undersökt att platsen klarade vikten. Sen satte sig polisen på tvären och sa att den inte kunde stå där av någon konstig anledning.

Håkan Sjöstrand kunde inte medverka i AB Morgon men svarade så här på frågan om statyn:

– Gällande statyn så fortgår arbetet och planeringen och en väldigt väsentlig del i detta är ju att huvudpersonen själv kan vara med när den ska avtäckas. Så mycket mer finns inte att säga i dag, säger generalsekreteraren.

Publicerad: