Tripadvisor anklagas för att tjäna pengar på djurplågeri

Av: Michal Wolski

Publicerad:
Uppdaterad:

Resesajten i blåsväder Expert: ”Svårt att komma undan”

1 av 7

Tripadvisor marknadsför och säljer biljetter till attraktioner med vilda djur.

Nu anklagas resesajten för att tjäna pengar på djurplågeri.

– De utnyttjar folks okunskap, säger Lise-Lott Alsenius, kommunikationsansvarig hos World Animal Protection.

Det är djurrättsorganisationen World Animal Protection som larmar att Tripadvisor, en av världens största resesajter, gör reklam för attraktioner med vilda djur – attraktioner där djur far illa.

Bilderna ovan är World Animal Protections egna från utpekade anläggningar.

– Vi har bevis för att många av dessa attraktioner inte behandlar djuren korrekt. Det handlar om allt från elefanter som tvingas bära turister dagarna i ända, tigrar som drogas och får sina klor utdragna, till djur som är fastkedjade, säger Lise-Lott Alsenius.

”Måste ta sitt ansvar”

Organisationen kräver nu att Tripadvisor rensar upp på sajten, slutar sälja biljetter till de utpekade attraktionerna via dotterbolaget Viator – och istället lyfter fram djurvänliga alternativ.

Enligt Lise-Lott Alsenius har Tripadvisor inte agerat trots tidigare påpekanden:

– Det har varit svårt att få till en dialog. Vi sätter vårt hopp till konsumenternas makt nu, om efterfrågan minskar blir det svårt att sälja biljetter. Tripadvisor måste ta sitt ansvar.

”Svårt för Tripadvisor att komma undan”

Sture Bjarelind, expert hos Aftonbladet Resa, tror att kampanjen får konsekvenser för Tripadvisor:

– Det blir svårt för Tripadvisor att komma undan, det visar historien av reaktioner mot misshandeln av djur i turismens tjänst. Bara under senaste året har elefantutflykter drastiskt krympt, och så sent som för ett par månader sedan beslutade sig Sea World i USA att sluta föda upp späckhuggare.

Han råder resenärer att vara vaksamma när det gäller djurattraktioner.

– Det är förståeligt att turister gärna vill möta djuren. Men intresset sjunker ofta när man får klart för sig den brutala bakgrunden innan djuren är redo för ”underhållningen”.

Publicerad:

LÄS VIDARE