Hammarby leder allsvenskan

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Bajen starkast i derbyt

Foto: Marcus Eriksson/Bildbyrån

Stockholm (TT)

Färre åskådare, lägre intäkter.

Men seger och tre poäng.

Hammarbys val av Söderstadion för derbyt mot AIK betalade sig.

Seger med 2–0 (1–0) och serieledning.

Hammarby valde att spela hemma och inte borta där AIK är hemma – på Råsunda. Det hade säkert sin del i derbysegern. Men vid sidan av den geografiska fördelen: Hammarby har i merparten av de sex hittills spelade matcherna visat att Anders Linderoths gäng är ett lag för toppen.

Nu, senare och kanske hela vägen in i avgörandets oktober.

– Jäkla bra match ni gjorde, sade AIK-tränaren Rickard Norling och skakade hand med Linderoth på väg in till presskonferens.

– Jo, tack. I alla fall efter första 20, innan dess hade vi svårt, kontrade Linderoth artigt.

Nog för att han hade rätt.

Missad offsidefälla

Fram till kvällens stora tabbe – den misslyckade offsidefällan som Mikkel Jensen tryckte in 1–0 efter – var det en öppen affär.

Norling tog på sig skulden för misstaget.

– Det var jag som uttryckte önskemålet att de skulle göra så. Spelarna gjorde det nästan – och det finns ingen att skylla på.

Hade han velat hade han pekat ut Daniel Tjernström och Derek Boateng som inte var tillräckligt snabba i tanke eller ben.

Där och då förlorade AIK matchen.

Med sju fotbollsarbetare, två riktigt goda bollspelare (Dulee Johnson och Wilton Figueiredo) och en artist (Derek Boateng) kan man komma långt i årets annars så blodfattiga allsvenska. Det räckte till tre segrar och två oavgjorda fram till onsdagen.

Men den hyllade Boateng var inte outstanding som mot Djurgården i förra veckan. Därtill hade han tuffare bevakning i form av den rivige och kvicke Petter Andersson.

Boateng tappade humöret i slutet av den första halvleken, kom helt bort i andra, trött på Anderssons ständiga skavande. Men det var en tribut till Andersson – och ett tecken på att Boateng fortfarande har en del att jobba med när det gäller att tygla temperamentet.

Paulinho avgjorde

Norling satsade på ännu mer fysisk styrka när han plockade den fladdrige Moström av planen i halvtid och skickade in Bernt Hulsker. En aggressiv och opolerad anfallare men också något att bita i för Hammarbyförsvaret som saknade avstängda klippan Max von Schlebrügge.

I hans frånvaro gjorde Suleyman Sleyman ett utmärkt jobb bredvid Petur Marteinsson. Islänningen räddade på mållinjen med mindre än tio minuter kvar.

AIK forcerade kraftfullt, men fick inte den poäng som man jobbat så hårt för. Istället rullade Paulinho in 2–0 med minuten kvar.

Det målet förde Hammarby till allsvensk ledning i kraft av flera gjorda mål än Elfsborg.

– Vår bästa match hittills i år. Vi utnyttjade ytorna längs kanterna och Aubynn och Petter Furuseth Olsen var mycket duktiga. Och så hade vi två anfallare som var väldigt löpstarka, säger Linderoth om Björn Runström och Paulinho.

Den senare var förstås uppåt.

– Mitt fjärde mål, men mitt mål i år är SM-guldet. Spelar vi så här kan vi vara med och kriga om det.

TT

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN