”De hotade ta min son”

Publicerad:
Uppdaterad:

Polismördarens exfru om förgiftningen - och brevet till Tony Olsson

Det är en liten flicka som kommer in i Kronobergshäktets besöksrum i Stockholm. Hon ser mycket yngre ut än sina 25 år. Hon har små ljusa flätor, näsring, lite för stor träningsoverall och tofflor.

-Jag har inte försökt döda min och Andreas son, absolut inte, säger hon sakta.

I onsdags dömdes hon till 2,5 års fängelse för mordbrand och för att ha förgiftat deras nu tvåårige son.

"JAG VAR INTE FÖRÄLSKAD" Hon sökte brevkontakt med Malexandermördaren Andreas Axelsson, gifte sig och fick barn med honom. När äktenskapet tog slut skrev hon till Tony Olsson - också han en av de dömda Malexandermördarna. - Jag var inte förälskad. Vi hade samma bakgrund, säger 22-åringen. När han bröt kontakten skrev hon det hatiska brev där hon hotar ta livet av sin son.
Foto: MATS STRAND
"JAG VAR INTE FÖRÄLSKAD" Hon sökte brevkontakt med Malexandermördaren Andreas Axelsson, gifte sig och fick barn med honom. När äktenskapet tog slut skrev hon till Tony Olsson - också han en av de dömda Malexandermördarna. - Jag var inte förälskad. Vi hade samma bakgrund, säger 22-åringen. När han bröt kontakten skrev hon det hatiska brev där hon hotar ta livet av sin son.

Hon läser Aftonbladet, skakar på huvudet och ser brevet till Tony Olsson där hon skrivit att hon vill döda både sin son och exman Andreas Axelsson.

-Det är fruktansvärt, säger hon och suckar.

-Brevet är skrivet i ett upprört tillstånd. Jag brukar sätta ord på känslorna och skriver dagbok regelbundet, jag brukar känna mig bättre efteråt. Mitt stora misstag var att jag postade brevet, jag skulle aldrig ha gjort det.

Hon berättar att hon kände sig sviken av Tony Olsson som ville avsluta deras brevväxling. De hade byggt upp en relation som hon tyckte om.

-Men jag håller inte med om att jag var förälskad i Tony.

"Jag var slarvig"

Hon vill träffa Aftonbladet för att ge en mer rättvis bild än vad som framkom i tingsrätten som dömde henne till fängelsestraff för misshandel och mordbrand.

-Jag kommer naturligtvis att överklaga domen. Dels för att bevisningen inte räcker till. Jag brukar ha god koll över vad som är farligt hemma. Men jag var slarvig när jag ställde ifrån mig medicinen så att min son kunde få tag på burken.

Hon hävdar att medicinen brukar stå ovanpå ett väggskåp i badrummet med locket påskruvat. Att den 22 månader gamle pojken kan ha nått burken när han ställt sig på toaletten, klättrat över till handfatet och puttat ned burken från skåpet.

Hon växte upp i Stockholm. Hon berättar öppenhjärtigt om sin tuffa barndom och att hon familjehemsplacerades när hon var elva år. Fram till 19-årsdagen har hon haft tolv olika hem i södra Sverige. Hon har ingen kontakt med sin familj, mamman har hon inte sett på tre år och pappan är död.

Sökte terapihjälp

Hon har fått mycket mediciner mot sin ångest, depressioner och sömnproblem. Men medicinerna gjorde henne slö, berättar hon.

-För min sons skull sökte jag terapihjälp i maj förra året för att slippa mediciner och det kändes bra.

Nu tycker hon att situationen känns panikartad. Det är två månader sedan hon fick träffa sonen och hon vet inte var han är:

-Men jag har fått höra att han är på ett bra hem och att han har fått träffa Andreas, som sitter på Hall.

-Den längsta tid jag har varit från min son är fyra dagar då han hälsade på Andreas familj. Jag hoppas nu att han kan komma nästa vecka, jag kommer ju att sitta i åtta veckor här på Kronobergshäktet.

Hon började skriva till Andreas Axelsson i januari 2001, de träffades första gången i oktober samma år. Ett år senare gifte de sig på Hallanstalten.

I augusti förra året skrev hon första gången till Tony Olsson. Då hade hon och Andreas Axelsson bestämt sig för att separera.

-Andreas ville egentligen inte skiljas, men jag lovade honom att han skulle få fortsätta ha god kontakt med vår son. Ett barn behöver sin far, säger hon.

-Men Andreas var arg och besviken på min brevväxling med Tony Olsson.

Varför har du tagit kontakt med två så farliga män ?

-Jag ville veta mer om Andreas som person och inte bara det som stod i tidningarna. Jag var inte intresserad av det brott han gjort.

-Tony har jag aldrig träffat, men vi har mycket gemensamt. Vi har haft liknande uppväxtförhållanden, säger hon.

När Tony Olsson bröt brevkontakten på grund av hennes tidigare förhållande med Andreas Axelsson blev hon mycket upprörd.

-Han tyckte det kändes konstigt att brevväxla med mig när jag varit gift med Andreas. Jag blev arg, kände mig sviken och skrev det hemska brevet.

I januari i år reagerade socialtjänsten, vid ett hembesök hos henne, på att sonen var apatisk. Pojken kördes till sjukhus där läkarna misstänkte läkemedelsförgiftning. Både hon och pojken omhändertogs när pojken skrevs ut från sjukhuset.

"Orättvist behandlad"

Den 17 januari var de på behandlingshemmet och hon pratade med Andreas Axelsson, som sa att hon inte längre skulle få behålla sonen.

-Jag trodde att de skulle ta mitt barn, berättar hon nu med gråt i rösten, vad jag än gör tar de honom och min son är mitt liv.

Hon kände sig orättvist behandlad för att hon var omhändertagen eftersom hon var oskyldig och inte förgiftat sin son. Det var efter det samtalet hon tände eld på sonens säng:

-Jag planerade inte det och jag vet inte varför jag gjorde det. Jag kände mig bara oerhört förtvivlad.

-Men jag har tagit på mig vad som hänt, jag har erkänt den handlingen.

Fler dömda pappor med barn

Läs mer:

Tidigare:

Ulla-Lene Österholm

Publicerad: