Juholt coachas av Ingvar Carlsson

avErik Nises, Josefin Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:

Förre statsministern ska dra Juholt genom krisen

1 av 3 | Foto: Foto: URBAN ANDERSSON
Håkan Juholt och Ingvar Carlsson träffades i somras. Och fler möten ser det ut att bli framöver.

Håkan Juholt tvingades till slut inse att han inte klarar sig ensam.

Nu ska han coachas till statsministerkandidat – av Ingvar Carlsson.

– Han är oerhört viktig för mig, säger Juholt.

Verkställande utskottets möte i går gjorde klart en sak för Håkan Juholt – han måste ta hjälp om man ska lyckas vända partiets kris.

Efter den senaste veckans kaos som kulmen på en växande intern kris står det nu klart att den organisation som Håkan Juholt själv byggt upp sedan han tillträdde inte håller måttet.

”Måste ta mer hjälp”

– Mycket av diskussionerna handlade om att han måste ha någon som sköter om det som händer på kontoret när han är ute och reser. Och dessutom sådant som handlar om hans egna relationer med riksdagsgruppen, bokföring, blanketter och sådant. Han måste ta mer hjälp av en stab som är uppbyggd annorlunda, säger en VU-medlem.

Juholt måste nu även ta mer hjälp att ta fram rätt underlag för de politiska besluten. Haverier som Libyen-turerna, budgetbråket i riksdagsgruppen och den hårt kritiserade mediehanteringen efter Aftonbladet avslöjande om ersättningsfelen får inte upprepas, enligt verkställande utskottet inom S.

– Det får helt enkelt inte slira på en sådan sak.

Planerar inför valet

Planerna är långsiktiga och målen högt ställda. Till valet 2014 ska Juholts organisation vara redo att leda landet. Trots att det är långt dit har det redan beslutats att Ingvar Carlsson är den som ska göra Håkan Juholt till en realistisk statsministerkandidat med en organisation redo att överta regeringskansliet.

– Ingvar Carlsson ska ta sikte på att bygga upp en organisation som skulle kunna fungera från dag ett efter valet 2014.

Kommer det att bli stora ommöbleringar i staben?

– Det är klart att det handlar om att hitta nyckelpersoner som inte finns där i dag.

Under sin presskonferens i går eftermiddag kommenterade Juholt den tidigare partiledaren och statsministern:

– Ingvar Carlsson är min viktigaste mentor. Han är oerhört viktig för mig, sa Juholt.

Måste få förtroende

En av Juholts viktigaste uppgifter den närmsta tiden är att vinna tillbaka väljarnas och partiets förtroende. Som ett led i detta ska han nu ge sig ut i landet och prata med sina partimedlemmar och väljare.

– Vi kom ju med ett budgetförslag nyss som hamnade lite i skuggan, så det handlar om att föra ut det. Men i huvudsak ska han göra det här för att skapa ett förtroende, som ju har fått sig en rejäl törn, säger Fredrik Persson, pressekreterare åt Carin Jämtin.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM