SJ och Trafikverket mobiliserar inför hemvändardag

avErik Olsson

Annandagen är en stor hemvändardag och snöoväder väntas i Uppland och Gästrikland

Det snöoväder som i går och i dag slagit hårt mot sydöstra Sverige rör sig norr ut. På annandagen – som är en stor hemvändardag – väntas det värsta ovädret över Uppland och Gästrikland.

– Vi mobiliserar våra krafter, säger Rebecka Starco, pressinformatör på Trafikverket.

Årets största resdag är dagen före doppardagen, den 23 december. Men annandagen är vanligtvis en stor hemvändardag, och kanske särskilt i år eftersom den infaller på en söndag.

Reservbussar i beredskap

– Efter klockan tre i dag har vi inte särskilt många avgångar och nästan inga långdistanståg. Nu gör vi allt för att förbereda inför när folk ska hemåt, säger Ronny Hörstrand, på SJ:s pressjour, och berättar att man har bussar redo i reserv som kan sättas in där det eventuellt uppstår problem.

– Men annandagen går inte att jämföra med den 23:e. Hemvändandet är utspritt över flera dagar och innebär inte alls samma anstormning, säger Ronny Hörstrand.

Snörröjare omdirigeras

För trafikverket innebär ett snöoväder över östra Svealand och sydvästra Norrland att man beordrar ner snöröjare till vägar och järnvägar från andra mindre drabbade områden.

– Det är avtal vi har med våra entreprenörer, säger Rebecka Starco.

– Jag tycker att bortsett från Skåne i går så har vi klarat snöröjningen på vägarna bra hittills. Vi prioriterar ju alltid de stora vägarna först och tar de mindre därefter.

ARTIKELN HANDLAR OM