Apartheidkramare bakom M:s idéprogram

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Bildt, af Ugglas och Lundgren vägrade sanktioner mot Sydafrika

Inger Koch (M).
Inger Koch (M).

Tidningen Aktuellt i Politiken kunde i går avslöja en hårresande detalj kring hur det gick till när Moderaterna skrev in i sitt idéprogram att de både stött kampen för allmän rösträtt och bekämpat apartheid trots att det inte är sant.

AIP kunde nämligen visa upp motionen som Moderata samlingspariet 1985 lade mot att införa sanktioner mot Sydafrika. Förste undertecknare var nuvarande utrikesminister Carl Bildt, på andra plats stod utrikesministern i Bildts regering Margaretha af Ugglas. Även förre moderatledaren Bo Lundgren fanns bland namnen.

Men där stod även Inger Koch – en av författarna till moderaternas nya idéprogram som påstår att kampen mot apartheid varit en ”stark drivkraft” för partiet. I motionen från 1985 skriver hon däremot ”Det är inte hållbart att säga att just en form av förtryck eller förtryck i ett speciellt land är särskilt motbjudande”.

Hennes svar till Allt i Politiken talar för sig själv: ”Nya Moderaterna är Nya Moderaterna. Vi har omvärderat väldigt mycket av tidigare ståndpunkter. Inte så att man har tagit avstånd från dem, men ansett att de betyder något annat”.

Ett svar som har nästan orwellska kvaliteter. Våra forna ståndpunkter betyder något annat än de gjorde då. Kamp för apartheid är kamp mot apartheid!

Martin Aagård

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.