Larsson: Märkligt beteende av EBU – om de är oskyldiga

Av: Markus Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Att inte låtsas om något är den sämsta taktiken

1 av 3

WIEN Grattis, EBU.

Er uppgift är väldigt enkel.

Om Jarmo Siim har skrivit meddelandet på Facebook ska han artigt packa ner sin lugg och avgå.

Det är rätt skrattretande.

Att tävlingen innehåller mer än gemenskap och kärlek bör de flesta vara medvetna om nu för tiden.

Men den senaste eurokalkonen förtjänar något slags pris.

Enligt den grekiska medienyhetssajten Typologies ska självaste presschefen för Eurovision Song Contest, Jarmo Siim, ha uppmanat en journalist att fortsätta attackera det svenska bidraget "Heroes" i ett meddelande på Facebook.

Poängen är inte att det drabbar Sverige. Det skulle givetvis ha varit obegripligt och allvarligt vilket land det än hade handlat om.

Siims representerar tävlingen, som bland annat värnar om sin opartiskhet, och ska vackert hålla tyst och inte försöka påverka någon opinion. Om uppgifterna stämmer bör han därför lämna sitt uppdrag.

Visst kan hans Facebook-profil vara fejkad i dialogen med journalisten, vilket verkar vara den officiella hållningen hos EBU just nu

Det är absolut möjligt. Lätt ordnat, till och med.

Men då blir det ännu märkligare, eller ännu mer underhållande om man så vill, när Jarmo varken bekräftar eller dementerar uppgifterna när han konfronteras av Aftonbladets reporter Torbjörn Ek.

Vore det inte en bättre taktik att försöka visa varför meddelandet är falskt? Det vore ju synnerligen roligare att få veta varför någon vill sätta dit presschefen Jarmo via en liten grekisk sajt, som vidhåller att allt är sant, än att exempelvis lyssna på Ungerns bidrag en gång till.

Men känner jag cementhäckarna i EBU rätt, den europeiska radio- och tv-unionen som bland annat styr Eurovision Song Contest, kommer de som vanligt agera på ett gammalt beprövat sätt i fyra delar:

1. Hör inget. 2. Ser inget. 3. Gör inget. 4. Tyst, vi har det ju så trevligt här.

Publicerad: