Alliansens förslag: Inför mobilförbud i skolan

avEneida Berisha

Elever i Norrtälje kommun kommer behöva lämna in sin mobil när de kommer till skolan. Det är ett beslut från alliansen i kommunen – som vill göra lektioner till helt mobilfria.

– De lärare jag har pratat med har väntat på det här, säger Robert Beronius (L) ordförande i barn- och skolnämnden till Norrtelje Tidning.

I januariavtalet mellan S, MP, C och L bestämdes det att ett allmänt mobilförbud ska gälla under lektionstid, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om.

Förändringen ska dock inte genomföras förrän kommande mandatperiod, men nu vill Norrtälje kommun gå i täten och införa mobilförbud i skolan – med detsamma.

Förändringen har redan implementerats på flera privata skolor i kommunen men nu vill alliansen att samtliga skolor ska mobilfria, skriver Norrtelje Tidning.

– Det här är verklighet på Ekebyholmsskolan utanför Rånäs och de flesta friskolorna har infört det, säger Robert Beronius (L) ordförande i barn- och skolnämnden till tidningen.

Vill inte sända dubbla signaler

Enligt Beronius har det faktum att lärare hittills själva fått bestämma huruvida deras klassrum ska vara mobilfritt eller inte givit eleverna dubbla signaler. Dessutom har det inneburit svårigheter för lärare som vill införa förbud – men har kollegor som inte har det.

Politikerna i kommunen vill råda bot på det med ett allmänt förbud som gäller samtliga skolor, en idé de verkligen tror på.

– De flesta friskolekoncerner har det här redan och det har fungerat jättebra. Det har en massa positiva bieffekter, elever rör sig mer på rasterna bland annat.

En annan aspekt kring mobilförbudet är den psykiska hälsan hos ungdomarna, där Beronius menar att elever kan råka ut för kränkningar och mobbing under skoltid – med hjälp av just mobiler.

– En del går inte på toa på en hel dag i rädsla för att bli fotograferade under toalettbåset. För att inte tala om omklädningsrummen.

Redan under vårterminen väntas beslutet införas på de kommunala skolorna.

ARTIKELN HANDLAR OM