Ebba Andersson vill se supertalangen i VM-truppen

avPetra Thorén

SUNDSVALL. Under söndagen presenteras VM-truppen.

Får Ebba Andersson bestämma kommer klubbkompisen Frida Karlsson tilldelas en plats i laget.

– Jag tycker att hon har presterat tillräckligt mycket, säger Ebba Andersson.

Frida Karlsson, 19, vann nyligen två guld och ett stafettbrons på JVM. Redan före mästerskapet var hon aktuell för en plats i senior-VM senare i februari och framgångarna förstärkte förstås hennes aktier.

Sviterna efter tävlingarna i Lahtis, där det var extremt kallt, har dock inneburit att Frida Karlsson tvingats ställa in alla planerade SM-lopp. Beslutet av avstå söndagens lopp fattades igår, vilket Sportbladet var först att rapportera om.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Frida Karlsson

Lagkompisen Ebba Andersson, som vann distansloppet över 15 km på söndagen, tror dock att Frida Karlsson kommer med i VM-truppen  ändå.

Så här bedömer hon Frida Karlssons chanser:

– Jag tror de är väldigt goda med tanke på vad Frida har gjort hittills den här säsongen.  Sen kom inte Frida till start här, hon fick lite sviter efter VM i Lahtis med luftrören. Men jag hoppas att hon hittar tillbaka till den fina form som hon visat i VM, säger Ebba Andersson.

”Presterat tillräckligt”

Hon vill inte agera landslagschef, den rollen har som bekant Rikard Grip, men Ebba har sin bild klar:

– Jo, men det tror jag räcker. Sen är det ju inte jag som tar ut laget.., säger hon.

Men...?

– Jag tycker att hon har presterat tillräckligt mycket, säger Ebba Andersson.

Så här har landslagsledningen kommenterat den uteblivna SM-starten för Frida Karlsson i förhållande till VM-uttagningen:

– Ett enskilt SM-lopp är inte avgörande. VM-platserna tar vi ut på internationella meriter, säger damtränaren Magnus Ingesson.

– Det är aldrig positivt för en aktiv att inte kunna tävla. Men vi kommer se till hela säsongen när vi värderar det, säger landslagschefen Rikard Grip.

VM-truppen presenteras klockan 15.30 på söndagen.

ARTIKELN HANDLAR OM