”Hoppas att det ska tändas en låga”

avKarin Holmberg

Aftonbladets Monica Gunne startade serien om dagens äldrevård – debatt i tv i kväll

I kväll handlar svt:s debatt om äldrevården i Sverige. En av deltagarna är Aftonbladets Monica Gunne som just nu är aktuell med en artikelserie om äldrevården.

Monica Gunne hoppas att programet ska tända en låga hos folk.

– Vi måste prata om vad som kommer hända om 20 år när 2,3 miljoner är 65+, i dag finns ingen plan, säger Gunne.

Monica Gunne.

Denna veckan har Aftonbladet en artikelserie om äldrevården i Sverige. Vågar du bli gammal? I kväll är Monica Gunne, journalisten bakom serien, med i svt.s program debatt som ställer samma fråga.

– Jag hoppas att det ska tändas en låga. Vi måste prata om vad som kommer hända om 20 år när 2,3 miljoner är 65+, i dag finns ingen plan, säger Gunne.

– Det är de som är 30+ och 40+ som kommer att behöva lösa dessa problemen.

Både bra och dåligt

Under arbetet med artikelserien har Monica Gunne upplevt både bra och såliga sidor med den svenska äldrevården.

– Det har både varit urusla vårdinrättningar och vanvård. Sedan har det också varit möten med fantastiska människor och personal som gör allt de kan.

Innan jobbet med serien kom igång ställde hon sig frågande till artikelserien.

– Först tänkte jag vem bryr sig om äldre, om blåa tår och rullstolar på åldringshem. När jag väl bestämde mig var det som att sticka huvudet i ett bålgetingbo.

Vågar du bli gammal?

– Ja, det vågar jag. Jag vet att mina söner kommer att fixa det, för så är det i dag två, tredjedelar hänger på barnen och att de fixar att ordna allt med landsting och kommunen när vi blir gamla.