Succé för Enqvist hästar i nya regin

Av: Patrik Fernlund, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:
FRAMGÅNG Nils Enqvists före detta hästar gör succé. Femårige To And Fro har på sistone vunnit flera lopp.
Foto: ALN
FRAMGÅNG Nils Enqvists före detta hästar gör succé. Femårige To And Fro har på sistone vunnit flera lopp.

Nils Enqvists gamla hästar gör succé i ny regi.

På tio starter har det blivit fyra segrar – och hästarna har aldrig missat plats.

Nu berättar amatören Rolf H Petersson om framgångarna, och samarbetet med Nils Enqvist.

– Nils är med och stöttar och hjälper mig, jag har hästarna i hans stall, säger tränaren Rolf H Petersson. 

Foto: ATG-LIVE
Firestorm Viking vann direkt i debuten för amatören Rolf H Petersson.

Nils Enqvist stängdes ifjol av i åtta år efter att två av hans hästar dopats med anabola steroider och en tredje haft ett smärtstillande medel i kroppen.

Enqvists egen förklaring var att han fått medlet av en europeisk veterinär, och att han inte visste att det var anabola steroider som hästarna hade sprutats med.

När avstängningen trädde i kraft valde Enqvist att sälja sina hästar - eftersom han också fick träningsförbud och beträdandeförbud på landets travbanor.

Flera av hästarna, som inte var dopade, köptes av Enqvists före detta hovslagare Rolf H Petersson. En av hästarna delägs också av Enqvists fru.

Hästarna har gjort succé i sin nya regi. På tio starter har det blivit fyra segrar, och de har aldrig missat pallen, ett resultat som de flesta proffstränare inte kan matcha.

I går på Mantorp startade två av hästarna. Opal Viking-avkomman Firestorm Viking vann enkelt och imponerade i sin tävlingsdebut, och franskfödde To and Fro var duktig som tvåa.

”Humöret på topp”

Rolf H Petersson är relativt okänd i trav-Sverige, men efter de senaste månadernas framgångar börjar allt fler känna igen Mantorpsamatören. När Trav365 når Petersson under tisdagsförmiddagen är han strålande glad efter framgångarna.

– Det var en lyckad kväll igår så nu är humöret på topp. Det kändes mycket bra för vi hade kört ett par ordentliga intervalljobb med dem så förväntningarna var rätt så stora inför gårdagen. Firestorm Viking bet ifrån sig riktigt rejält och efter strul i höstar är han nu riktigt bra. To And Fro har vi tagit det lugnt med ett tag, men även han var mycket bra, säger Petersson.

Eftersom Nils Enqvist tränat hästarna innan, märker du någon avundsjuka eller misstänksamhet när du är på trav?

– Nej, det tycker jag inte. Det har varit positivt och många är framme och gratulerar. Det var bara positivt igår, så det känns jättebra.

”Nils hjälper mig”

Nils Enqvist och Rolf H Petersson är bekanta sedan många år då de jobbat ihop. När Enqvist blev avstängd och inte fick träna sina hästar mer var valet enkelt för Petersson.

– Grejen är ju att Nils inte kan göra något med hästarna som det är i dagsläget. Han kommer inte igång med sina hästar och då står de ju bara. Med så bra material måste man försöka göra något åt det och jag ser det här som en möjlighet att komma igång.

Har Nils Enqvist något med hästarna att göra nu?

– Han är med och hjälper mig och tränar och stöttar och så. Jag har hästarna i hans stall och får hjälp och stöd från honom, det behöver jag. Jag har jobb vid sidan om travet och då behöver jag hjälp. Jag har en annan som hjälper mig på banan också.

Tränar Enqvist sina hästar själv?

– Inte tränar, det har jag en annan kille som gör men han är med och stöttar inför lopp och hjälper mig hur jag kan bygga upp och träna hästarna.

Vad säger Enqvist efter framgångarna?

– Han glädjs jättemycket åt det, han tycker det är jättekul. Det förstår du säkert själv. Det är han som jobbat med hästarna förut.

Finns det någon ny Opal Viking i stallet?

– Med tanke på vad Firestorm Viking gjorde igår så finns förutsättningar. Han har behövt lite tid på sig men nu verkar pengen ha ramlat ner. Han är sparad, men att han ska bli lika bra som Opalen kan man inte tänka sig. Men blir han som halva Opalen blir man jättenöjd, säger Rolf H Petersson till Trav365.

Publicerad: