Mejla

Åsa Linderborg

Moderaterna – ett parti för de korrupta

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I torsdags gick Socialdemokraterna ut med ett nytt vallöfte: De vill höja skatter på kapitalinkomster och för banker med fem miljarder kronor per år. ”De som tjänar mest ska också vara med och betala”, säger Magdalena Andersson till TT. Vad fick dem att vänta så länge? De har haft fyra år på sig, först nu kommer de med detta – mycket blygsamma – förslag.

Sverige har Västeuropas största förmögenhetskoncentration, skriver Göran Therborn i den nya boken Kapitalet, överheten och alla vi andra. De svenska miljardärernas förmögenhet motsvarar statens nettoförmögenhet plus hela det statliga pensionssystemet. Det är den nya finanskapitalismen som har kapat vad som 1980 var världens mest jämlika samhälle. 


Sverige är rikt, vår ekonomi går bra, är Magdalena Anderssons mantra i alla debatter. Det är ju sant, problemet är bara att rikedomen är så förbannat snedfördelad. Miljardärerna växer i samma takt som både den absoluta och relativa fattigdomen. 

Orättvisorna accelererade med finanskrisen 2008. Kapitalet skakade till, men tilläts snabbt bli Jätten Gluffgluff igen. Vården, skolan, polisen, socialförsäkringssystemen och infrastrukturen fick betala. Det vill säga vanligt folk, som inte alls förstår varför all samhällskritik beskylls vara ”svartmålning”. 


Att beskatta de rika är den klassiska vänsterpolitik som en gång byggde världens starkaste samhälle och som valet 1968 samlade mer än hälften av alla väljare. 

Det är sådana löften som högerpopulister aldrig går till val på. Deras maktanalys riktar sig alltid nedåt. SD är köpta av Aleris, med 20 procents väljarstöd kommer Kapitalet och dess ideologiska hejdukar att kyssa dem från huvud till fötter. 

Skattefusket kostar lika mycket som invandringen, konstaterar Therborn, men det är bara integrationen vi bekymrar oss för.

Moderaterna är inte ett parti för medelklassen, det är ett parti för vårdbolagen

”Jag pratar visst om skattefusk, man ska inte sko sig på andra!” bedyrar Ulf Kristersson i podden Det politiska spelet. Verkligen? Är det inte bidragsfusk han pratar mest om? Och vad har Kristersson att säga om dem som profiterar på helt laglig grund? De som bara njuter de privilegier som alla utom ”extremisterna” i Vänsterpartiet skänkt dem i form av slopad skatt på förmögenhet och kapitalinkomster?


Moderaterna är inte ett parti för medelklassen, det är ett parti för vårdbolagen, finanskapitalismen, borgarklassen, de korrupta och egenmäktiga. 

Den fördelningspolitiska reform som sossarna nu kastar in i valspurten är en omarbetning av den flortunna bankskatt som borgarna förra året med ilsken uppsyn kastade i papperskorgen. Nu vevar Moderaterna igen, att förslaget är ”slarvigt och ogenomtänkt”. 

Kom inte och säg att höger och vänster inte längre spelar någon roll. 

Av: Åsa Linderborg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.