6 platser du inte vill missa i härliga Rom

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Italien

Rom har mat i världsklass, prisad arkitektur, lysande shopping och historiska lämningar som kan få vem som helst att häpna. Italiens huvudstad har verkligen allt.
Här är 6 saker du absolut inte vill missa när du besöker Rom.

 Att besöka Colosseum är ett måste när man besöker Rom för första gången.
Foto: Getty
Att besöka Colosseum är ett måste när man besöker Rom för första gången.

Colosseum

Det kan låta som en turistfälla, men att besöka Colosseum är ett måste när man befinner sig i Rom. I alla fall om du är där för första gången. Den vackra ruinen som en gång var en pampig gladiatorspels-arena, avrättningsplats och amfiteater har en historia som får dig att både rysa och häpna. Arenan byggdes runt 80 e.Kr. och rymde drygt 87 000 åskådare. Det är lätt att föreställa sig larmet och hurraropen under striderna och skådespelen.

Byggnaden hade många specialfinesser. Bland annat kunde golvet fyllas med vatten så att kända sjöslag kunde återspelas med riktiga båtar. Senare byggdes golvet om för att passa de stora gladiatorspelen med hissar och burar där djur och slagskämpar kunde nå arenan.

Ta en guidad tur för att få ut så mycket som möjligt av besöket. Köp gärna biljetter i förväg så slipper du de långa köerna.

Foto: Getty
Vatikanstaten är fullt av ovärderliga och intressanta konstverk.

Vatikanstaten

Man behöver definitivt inte vara religiös för att uppskatta ett besök i världens minsta land, Vatikanstaten, center för världens katoliker. Området är fullt av ovärderliga och intressanta konstverk. Ta en titt i Sankt Peterskyrkan och missa inte Sixtinska kapellet med Michelangelos kända takmålning.

Vatikanmuseerna består av cirka 20 olika museer med många utställningar och samlingar. Tänk på att det är fotoförbud på vissa ställen.

Foto: Getty
Spanska trappan är en naturlig mötesplats i Rom.

Spanska trappan

Ett måste för alla Rom-besökare. Den vackra trappan ligger mellan kyrkan Trinitá dei Monti och torget Piazza di Spagna och är en naturlig mötesplats. Trappan är ofta full av turister, men stämningen är värd all trängsel. I området ligger även ett exklusivt shoppingstråk med butiker och modehus på rad.

Foto: Getty
Italienska glass är fantastiskt god. Du kan hitta gelaterior lite överallt i Rom. Bilden kommer inte från Giolitti.

Gelateria Giolitti

Hela Rom är fylld av härliga glasserveringar och den italienska glassen är helt och hållet ljuvlig. Giolitti ligger ett par stenkast från Pantheon och sägs vara det bästa glasstället i hela staden. Butiken invigdes år 1900 och har alla tänkbara glasssmaker och tillbehör. Dessutom kakor och bakverk. Betala i kassan först och välj sedan smaker.
Adress: Via Uffici del Vicario, 40
 

Foto: TT
På Maxxi hittar du spännande modern konst.

Maxxi

Om du tröttnar på alla historiska konstverk och byggnader kan du lätt få lite mer moderna influenser på Maxxi (the National Museum of 21st Century Arts). Här hittar du spännande modern och samtida konst. Den stora glasbyggnaden med stora öppna ytor och ”svävande” trappor är ett konstverk i sig självt. Ta gärna en guidad tur genom de olika utställningarna.
 

Trattoria Monti

Det här är en liten pärla till trattoria som har blivit en favorit hos både lokalinvånare och turister. Det är bra att boka bord i god tid i förväg för att vara säker på att få plats. Stämningen är familjär och maten utsökt. Välj mellan häliga pastarätter, kött, fisk eller varför inte läckra skaldjur.
Adress: Via di S. Vito, 13

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA