’Kim matade hundar med sin farbror’

avErik Melin

1 av 4 | Foto: REUTERS
Jang Song-Thaek Hör förs Kim Jong-Uns ingifta farbror bort, anklagad för att bland annat ha lett en ”kontrarevolutionär revolution”.

Jang Song-Thaek kläddes av och matades till en flock hungriga hundar, enligt uppgifter till Hong Kong-tidningen Wen Wei Po.

Den makabra händelsen kan påverka relationerna mellan Nordkorea och Kina negativt.

– Jang Song-Thaek hade goda relationer med Kina, nu kan läget förvärras ytterligare mellan länderna, säger Mikael Weissmann, forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Kim Jong-Uns ingifta farbror, Jang Song-Thaek, avrättades den 13 december förra året. Inga detaljer om själva avrättningen har läckt ut – förrän nu.

Det är Hong Kong-tidningen Wen Wei Po som kommer med de uppseendeväckande uppgifterna om att Jang ska ha ätits upp av hundar.

Enligt tidningen, som är stödd av den kinesiska staten, kläddes Jang och fem av hans medanklagade av alla kläder. Därefter ska 120 hungriga hundar, som inte ätit på tre dagar, bussats på de sex männen.

– Det låter extremt även för den nordkoreanska regimen, säger Nordkoreaforskaren Aidan Foster-Carter, till The Independent.

Åts under en timme

Den kinesiska tidningen skriver att straffet pågick i en timme och att det bevittnades av hundratals nordkoreanska myndighetspersoner.

Uppgifterna har inte kunnat bekräftas och Washington Post flaggar för att de kan vara felaktiga.

Tidigare uppgifter har gjort gällande att en rad av Jang Song-Thaeks medanklagade har avrättas med luftförsvars-maskingevär.

Jang anklagades för att ha lett en ”kontrarevolutionär fraktion” och har bland annat kallats ”värre än en hund” av den nordkoreanska regimen.

Läget kan förvärras

Jang Song-Thaek hade goda relationer med den kinesiska regimen och hans avrättning kan göra att relationerna mellan länderna försämras.

– Sedan Nordkoreas första kärnvapenprov, för sju år sedan, har det successivt gått utför med relationerna mellan länderna. Det är svårt att sia om vad som kommer att hända nu, men det finns en risk att läget förvärras ytterligare, säger Mikael Weissmann.

Han berättar också hur Kina sedan Nordkoreas första kärnvapenprov har stött FN-resolutionerna mot Nordkorea.

– Kärnvapentestet var som ett slag i ansiktet på Kina.