Publicerad:
Uppdaterad:

Polisjobb sinkas av nytt system

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Trots långvarig kritik har polisen fortfarande problem med ett nytt IT-system för att rapportera in brott, Pust Siebel. Och medborgarna drabbas när poliser fastnar i datorkrångel.

I teknikkaoset som råder nu får poliserna mindre tid till sitt arbete, anser bland andra Emma Cronberg, huvudskyddsombud vid Stockholmspolisen.

– Du ropar ut ett jobb på radion och så finns det inga bilar som kan ta det eftersom folk sitter och avrapporterar. Tid och pengar går till spillo, säger hon.

Rikspolisstyrelsen (RPS) har gjort en lång rad förbättringar sedan Pust Siebel infördes i våras, men poliser vittnar om att det även i dag kan ta lång tid att skriva in enkla ärenden.

– Väldigt många är helt vansinniga. Jag har själv suttit med ett narkotikabrott i tre timmar, och det ska man kunna riva av på en kvart, säger Peppe Larsson, polis i Borås.

Systemet var budgeterat att kosta 63 miljoner kronor - fram till i dag har prislappen landat på 123 miljoner. Nu stoppas utvidgningen av systemet tills vidare.

– Vi lyssnar på kritiken och går inte vidare med fler brott nu. Vi måste stanna upp och fundera: är det här rätt plattform? säger Christian Stuart, ansvarig IT-chef vid RPS.

Samtidigt tycker Christian Stuart att kritiken har tippat över till att allt skylls på tekniken.

– Med all respekt för de enskilda poliserna, men Pust är ett förändrat arbetssätt. Vi kan inte sitta och skicka papper mellan myndigheterna längre, utan vi måste gå vidare och digitalisera informationen. På sikt går handläggningstiderna ned, säger han.

TT

Publicerad:
Publicerad: