Publicerad:

Experten: Du har en ”dessertmage”

Av: Clara Öhrn

Publicerad:
Det finns alltid plats för en sötsak enligt norska forskare.
Foto: Jurek Holzer / TT NYHETSBYRÅN
Det finns alltid plats för en sötsak enligt norska forskare.

”Det finns alltid plats för dessert”.
Nu visar det sig att det gamla påståendet faktiskt stämmer.
Enligt norska forskare utvidgar sockret magsäcken och lämnar plats åt lite extra, även om du redan är proppmätt, skriver TV2.

Alla har vi hört någon säga ”man har alltid plats över för efterrätt”. Och konstigt nog verkar det alltid stämma. Hur mätt du än är lyckas du alltid pressa ner en godsak till kaffet.

Nu visar det sig att det inte är någon tillfällighet.

– Ja, det finns alltid plats för dessert, även om magen är full, säger Arnold Berstad, professor emeritus vid universitetet i Bergen, till norska TV2.

Tar en genväg

Berstad, som tidigare läkare vid gastroenterlogiska avdelning på Haukelands universitetssjukhus, menar att man slutar att äta när man är mätt och att mättnadskänslan kommer när magsäcken är full.

– Men efterrätten innehåller mycket vattenlösligt socker, vatten och sockervatten som tar en genväg genom magen, även om den är full, säger Berstad till TV2.

År 2011 skrev Berstad en artikel i Journal of the Norwegian Medical Association tillsammans med forskningskollegan Jörgen Valeur. Där konstaterade de att magsäcken är flexibel.

När magsäcken fungerar som den ska utvidgas den övre delen och du känner en bekväm mättnadskänsla. Vid stress blir dock reflexen försvagad och magsäcken blir stelare och mindre, det gör att maten hamnar längre ner och ger dig en obehaglig känsla. Mättnadskänslan beror alltså på hur din magsäck fungerar.

Gör dig mindre mätt

Forskarna kom fram till att socker stimulerar en reflex som utvidgar matsäcken. Detta gör att desserten minskar känslan av mättnad och trycket i matsäcken. En söt efterrätt gör alltså att magsäcken rymmer mer och vi kan äta lite till, utan att känna obehag.

Dessertmage innebär alltså att du på kort sikt känner dig mindre mätt.

Detta gäller dessvärre inte alla människor. De som genomgått en gastric bypass eller annan operation på magsäcken kan istället må sämre om man äter när man redan är mätt.

Publicerad:
Publicerad: