Virus stänger berömd strandpromenad i Nice

Av: 

TT

Publicerad:
Strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice. Arkivbild.
Foto: Erik Johansen/NTB/TT
Strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice. Arkivbild.

NYHETER

Strandpromenaden Promenade des Anglais kommer att stänga som en del i de restriktioner som träder i kraft i Nice till helgen. Än så länge har Frankrike genom lokala åtgärder lyckats undvika en tredje lockdown – men virusfallen blir allt fler.

Hälsoläget i Frankrike har försämrats, varnar premiärminister Jean Castex. I onsdags registrerades omkring 31 000 nya fall av covid-19 i landet — den högsta dygnssiffran sedan november.

– Efter flera månader av en platå med mellan 15 000 och 20 000 fall varje dag har viruset vunnit mark den senaste veckan, sade Castex på en presskonferens i torsdags.

– Viruset utvecklas på samma sätt som nästan överallt i Europa. I alla dessa länder är den tydligaste förklaringen de nya virusvarianterna.

Lokala åtgärder

Regeringen anser dock inte att en nationell nedstängning är nödvändig i nuläget, eftersom smittspridningen varierar i olika delar av landet.

President Emmanuel Macron förlitar sig i stället på lokala restriktioner. Och dessutom står 20 departementet, inklusive Paris och dess förorter, under särskild övervakning. Det innebär att de kan bli föremål för extra åtgärder om virusläget fortsätter att försämras.

För den nordliga kuststaden Dunkerque och rivieraområdet kring Nice väntar dock tuffare åtgärder redan i helgen. Dessa innebär att invånarna bara får gå ut under en timme om dagen och inte längre bort än fem kilometer från hemmet.

Stänger strandpromenad

Åtgärderna gäller från klockan 18 på fredagen till klockan 06 på måndagen åtminstone under två helger framöver.

"Vi måste verkligen se till att undvika stora folksamlingar" skriver Nices borgmästare Christian Estrosi på Facebook med anledning av beslutet att stänga den berömda strandpromenaden.

Smittspridningen kring Nice har beskrivits som "utom kontroll".

Publicerad: