Vaccinet, och limousinen, dröjer för Harriet Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Skådespelaren Harriet Andersson, 89, längtar efter att dricka champagne i en limousine med sina väninnor.

Tyvärr bor hon i Stockholm där vaccineringen av äldre gått långsammast av alla regioner.

– Uppriktigt sagt börjar jag bli jävligt trött på det här. Och ledsen och förbannad, säger Harriet Andersson.

Aftonbladet har gjort en återkommande coronaenkät med kända profiler som är 70 år eller äldre. Första gången i mars 2020, andra gången var för en månad sedan.

Eftersom att vaccineringen gått långsammare än tänkt, i synnerhet i Stockholm där bara tre procent av de med hemtjänst fått sina två doser och elva procent fått den första, ringde vi upp en av dem för en koll.

–Ja, jag sa att jag ska hyra en limousine och dricka champagne med mina goda vänner. Det kom plötsligt när han frågade, det är inget jag suttit och tänkt på. Men nu är det gott om tid innan man kan göra det skulle jag tro, så jag hinner nog inte dit, kanske, säger skådespelaren Harriet Andersson.

Jo det måste vi hoppas att du hinner.

– Jamen vad fan, jag fyllde 89 bast här den fjortonde februari. Och vaccinet det dröjer och dröjer.

”De säger hi hi och hå hå”

Harriet Andersson har isolerat sig i sin lägenhet i 51 veckor. Vänner kommer med mat och böcker. Hon har ingen hemtjänst, och ingår därför prioriteringsgrupp 2.

”Uppriktigt sagt börjar jag bli jävligt trött på det här. Och ledsen och förbannad”, säger Harriet Andersson.
Foto: Fredrik Lerneryd
”Uppriktigt sagt börjar jag bli jävligt trött på det här. Och ledsen och förbannad”, säger Harriet Andersson.

Nyligen ringde hon till sin husläkare för att höra om det var något vaccin på gång för det ”andra gänget”.

– Jag fick tala med en väldigt rar sköterska, som sa att ”nej, vi vet ingenting”. Och man kan ju inte bråka med sjukvårdspersonalen, de kan ju inte hjälpa det. Och de andra som ska sköta det, regionen och hela skiten, de står där och säger hi hi och hå hå. Jag tittar på tv ibland men det är inga nyheter som kommer.

Vill påbörja fas 2 inom veckor

Enligt hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) har Stockholm valt att satsa på att vaccinera vårdpersonal i större utsträckning än andra regioner, vilket oppositionen kallar för en efterhandskonstruktion.

Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg säger att regionen är färdiga med särskilda boenden och nu dragit igång att vaccinera äldre som har hemtjänst.

– De närmsta veckorna siktar vi på att jobba färdigt med fas 1.

– Samtidigt, inom bara några veckor, vill vi påbörja fas 2 för de äldre, säger Magnus Thyberg.

”Elaka små jävlingar det här”

Skådespelaren Harriet Andersson är inställd på att hela året kommer fortsätta att präglas av coronapandemin.

– Jag har en känsla av att det här kommer hålla i sig året ut, även om det kommer lite vaccin. Och alla dessa märkliga saker. Man undrar fan, kommer det från Brasilien och Sydafrika? Det är ena elaka små jävlingar det här viruset alltså. Man kan föreställa sig hur de säger att ”nu ska vi till Sverige” och så ger de sig iväg, säger Harriet Andersson och skrattar.

– Det är det också – man begriper inte så mycket heller, och det gör mig också arg. Man känner sig dum när man inte fattar saker och ting. Det är därför läser mycket, det har jag alltid gjort egentligen. Jag susar in i böckerna och så läser jag i många timmar.

Publicerad:

LÄS VIDARE