Bedrägerimisstänkte domaren häktas

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

En svensk elitdomare misstänks för grovt bedrägeri och är avstängd från sitt domararbete av Svenska fotbollförbundet.

Enligt Expressen har domaren nu häktats, på sannolika skäl misstänkt för tre fall av grovt bedrägeri, efter lördagens häktningsförhandlingar.

Det var under onsdagen som polisen anhöll fem personer misstänkta för grovt bedrägeri och penningtvätt, där en av de anhållna är en svensk elitdomare.

Under fredagen begärdes domaren, och ytterligare en av de fem anhållna, häktade.

Enligt Expressen har domaren nu häktats efter häktningsförhandlingar vid en tingsrätt i Västsverige under lördagen.

”Varit omtumlande”

Enligt uppgifterna häktas domaren med restriktioner på grund av risk att hen försvårar utredningen eller fortsätter att begå brott.

– Den här tiden har varit omtumlande och naturligtvis påfrestande för honom. Men han anpassar sig och är en person som inte bryts ned av en tids frihetsberövande. Men det är som sagt jobbigt och påfrestande för honom, säger den brottsmisstänkte domarens advokat Allan Stutzinsky till Expressen.

”Sedvanliga utredningsåtgärder”

Den misstänkte domaren ska ha nekat till brottsmisstankarna.

– Det är sedvanliga utredningsåtgärder som kommer göras nu, vi ska fortsätta höra de inblandade och hålla förhör med målsäganden. Vi kommer ta in sms och liknande från kommunikationen som varit och även titta vidare på mycket kontoutdrag och sådana uppgifter som vi har, säger kammaråklagare Martin Elofsson till Expressen.

Avstängd

Domaren har sedan tidigare tillsvidare stängts av från att döma av Svenska fotbollförbundet. Avstängningen är inte officiellt fastslagen ännu, då SvFF behöver avvakta en eventuellt fällande dom i domstol innan formellt beslut i fallet tas.

– Vi har fått uppgifterna bekräftade. Vi avvaktar polisutredningen men han är självklart bortkopplad från alla förbundsuppdrag som domare, sade domarbasen Stefan Johannesson till Sportbladet i torsdags.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.