Fler unga oroar sig för läget på arbetsmarknaden

Av: Elisa Amorelli

Publicerad:

Dubbelt så många unga oroar sig för jobben i år jämfört med 2018.

Den främsta orsaken är coronakrisen, enligt en ny undersökning.

Andelen unga som känner sig otrygga på arbetsmarknaden har fördubblats på två år, från 19 procent 2018 till 41 procent i år.

Det visar en ny riksomfattande undersökning gjord av Insight Intelligence, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och AFA försäkring.

Det är första gången sedan 2015 som andelen otrygga är större än andelen trygga, säger Lukas O Berg.
Foto: Insight Intelligence
Det är första gången sedan 2015 som andelen otrygga är större än andelen trygga, säger Lukas O Berg.

– Vi ville ta reda på hur corona påverkat ungas syn på möjligheter att få ett jobb eller att behålla det man redan har, säger Lukas O Berg, vd för Insight Intelligence.

Mörkt trendbrott

Resultatet blev dystert. Bland de unga som i dag saknar jobb svarade nästan varannan att följderna av coronakrisen har gjort dem ganska eller mycket oroliga för möjligheterna att få ett jobb.

– Det är första gången sedan 2015 som andelen otrygga är större än andelen trygga, säger Berg.

1 000 unga svenskar har svarat

När intervjuerna genomfördes i månadsskiftet mars/april duggade ord som arbetslöshet, varsel, permitteringar och konkurser tätt i medierna. Enligt Berg kan det vara en av förklaringarna till den ökade oron.

– Även om man inte drabbats personligen påverkas man av den mediala rapporteringen som dagligen målar upp en mörk bild av arbetsmarknaden, säger Lukas O Berg.

 

Fotnot: Undersökningen baseras på svar från 1 000 svenskar mellan 16 och 30 år, intervjuade genom Sifos slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa webbpanel.

Publicerad:

LÄS VIDARE