Allsvensk match på fixlista på Darknet

Av: Robert Laul

Publicerad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

En allsvensk match dök under sommaren upp på en lista över ”fixade matcher”.

Matcherna – som gick att komma åt mot betalning på Darknet – slutade i flera fall med oväntade resultat.

Så även den allsvenska matchen.

– Okända uppgifter för oss, säger Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Inte heller på Svenska Fotbollförbundet har det noterats något avvikande kring den allsvenska matchen.

– Vi har i nuläget inga indikationer från de aktörer vi samarbetar med att den ska ha påverkats på något otillbörligt sätt, säger förbundsjuristen Tobias Tibell.

Sportbladet har varit i kontakt med en person som spred information om de påstått fixade matcherna. Han säger att listan läckte ut på Darknet ett par dagar före de skulle spelas.

– Jag är en person med integritet så jag har inte betalat för att få de exakta resultaten eller vad ”fixen” handlar om. Om det är röda kort, gula kort, förste inkastare, antal hörnor eller matchresultat, uppger personen för Sportbladet.

”Vinst för underdogen”

Han tillägger:

– Men du kan se att det oftast slutar med oavgjort eller vinst för den stora underdogen.

Personen uppger att informationen om den allsvenska matchen kom ut på morgonen före avspark och att han läcker information för att varna allmänheten.

– Jag vill se alla människor som håller på med det här i fängelse för att de förstör sporten.

Flera förvånande resultat på listan

Sportbladet har tagit del av listan som innehåller ett flertal överraskande resultat. Den allsvenska matchen slutade också med en oväntad seger. Johan Claesson är integrity officer på Svenska Fotbollförbundet:

– Vi har inte fått information om några avvikelser. Det har varit tyst gällande den matchen, säger Johan Claesson.

Fenomenet med listor med påstått fixade matcher på Darknet känner Claesson dock väl till.

”En sorts bedrägeri”

– Vi vet att det förekommer den typen av listor på Darknet. Ibland ligger det något i det, men betydligt oftare är det en sorts bedrägeri för att tjäna pengar.

Listorna erbjuds till försäljning, men om det verkligen handlar om fixade matcher eller inte är högst osäkert, menar Johan Claesson.

– Det är lättförtjänta pengar. Sanningshalten i listorna är vanligtvis inte särskilt stor men ibland har de prickat in någon match där allt inte är som det ska, säger Johan Claesson.

I nuläget pågår ingen officiell utredning kring den allsvenska matchen varken hos polisen eller Svenska Fotbollförbundet.

Sedan tidigare pågår en förundersökning gällande matchfixning kring en annan allsvensk match som spelades under vårsäsongen.

DARKNET

* En dold del av internet som inte syns vid sökningar på exempelvis Google, och är känd för ljusskygga affärsverksamheter som vapen- och drogförsäljning, svarta affärer och annan olaglig handel.

* En valuta som används på Darknet är Bitcoin.

* Darknet är ett paraplybegrepp och ofta förknippat med den krypterade delen av webben som heter Tor där ip-adresser anonymiseras och användares aktivitet är svår att spåra, enligt Wikipedia.

Publicerad:

LÄS VIDARE