Första stora debatten i nytt politiskt läge

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är den första stora tv-debatten efter Januariavtalet.

I kväll drabbar partiledarna samman i SVT:s Agenda – i helt nya allianser.

– Det känns lite annorlunda att ställa våra forna allianskamrater till svars, säger Ebba Busch Thor (KD), som var först på plats.

Det har gått några månader sedan den långvariga regeringsbildningen avslutades. Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjorde upp med Centern och Liberalerna och den politiska kartan i Sverige ritades om.

För första gången sedan dess möts partiledarna för första gången i en stor tv-debatt, i SVT:s Agenda. Tidigare har man mötts en gång, i en riksdagsdebatt.

Klockan 20.00 inleds drabbningen som håller på i två timmar, inklusive 15 minuters paus.

Nya placeringar

Då gamla allianser är ett minne blott kommer partiledarna att stå på ett nytt sätt i studion. Stefan Löfven (S), Isabella Lövin (MP), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) står på samma sida, då de fyra har ett budgetsamarbete och är regeringsunderlag.

På motsatt sida står de fyra oppositionsledarna: Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD), Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD).

Ebba Busch Thor som var först på plats i tv-huset menade att det kommer att kännas lite konstigt med den nya inledningen av partierna. I en duell ska hon möta Annie Lööf (C) om miljö och klimat. I övrigt vill hon gärna debattera sjukvården.

Lööf hoppas att det ska bli en ”bred och bra debatt” när hon och Busch Thor ska duellera om klimatet.

– Så att vi inte bara fastnar i kärnkraftens vara eller inte vara, säger hon och påpekar att C och KD ju har förhandlat frågorna med varandra många gånger förut.

Åkesson ska attackera Löfven

Även Jimmie Åkesson tror att det nya politiska läget kommer att märkas i debatten. Dessutom att det kan skapa en del ”nya konfliktytor” mellan partierna.

För egen del hoppas han kunna angripa statsminister Stefan Löfven (S).

– Under hela förra mandatperioden har han anklagat oss för att vilja sänka skatten för de rikaste. Nu gör han det själv, säger Åkesson.

V-ledaren Jonas Sjöstedt räknar med att det blir ”sju mot en i kväll”, där han själv hoppas få en chans att attackera de andra sju partierna.

Isabella Lövin som precis haft partikongress där hon fick en ny språkrörskollega, Per Bolund, menade att hon är taggad inför debatten och fortsatt i kongresstempo.

Dödsskjutningar

Liberalernas Jan Björklund hoppas att det blir stort fokus på EU-frågan i kväll, eftersom partierna är mitt uppe i en valkampanj.

Moderatledaren Ulf Kristersson ser fram emot att debattera lag och ordning med Stefan Löfven. Han framhöll att statsministern styrt i fem år nu och bara sett på hur otryggheten och brottsligheten ökat.

– Vi har nu ett läge med dubbelt så många dödsskjutningar som när han tillträdde.

Som det brukar var det statsministern som anlände sist av alla till tv-huset.

Han betonade att det finns en stor samsyn mellan partierna om vikten av att prioritera lag och ordning.

– Konflikten ligger i hur vi bekämpar brottens orsaker, säger Löfven.

Lag och ordning inleder

Första ämnet är lag och ordning följt av jobb och välfärd. Under andra timmen fokuserar man på frågor som är viktiga inför EU-valet den 26 maj: klimat och miljö samt invandring och integrationen.

Varje ämne inleds med en duell och sedan blir det debatt mellan alla partiledarna.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE