”Jag tycker om att ha bollen i egen hand”

Linn Svahn om succésäsongen, vinnarskallen och att pussa grodor

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

När Linn Svahn blev uttagen i A-landslaget efter sin supersäsong jublade hon inte.

I stället framförde hon sina krav till landslagsledningen.

– Vi hade lite diskussioner där, säger stjärnskottet. 

Linn Svahn slog igenom med dunder och brak den gångna säsongen. Med tre segrar och en tredjeplats stod 20-åringen som segrare i sprintcupen efter sin första världscupsäsong när längdåret avbröts i förtid på grund av coronapandemin. 

Sedan dess har hon, bortsett från ett framträdande hos Skavlan, dragit sig tillbaka. 

– Jag har skapat min bubbla här hemma och har verkligen haft samma vardag under några år och jag känner mig väldigt trygg med det. Media och alla förfrågningar är något nytt och jag vill ha min bubbla intakt och inte försöka lägga in allt för många nya grejer bara för att jag har möjligheten. Jag har höga ambitioner inför nästa år och jag vill att min vardag ska handla om det. 

Hur har du smält förra säsongen? 

– Jag fick en lite längre vår och har fått vara mycket hemma. Det har varit positivt att få landa lite. När jag utvärderade säsongen försökte jag paketera in tävlings- och träningssäsongen parallellt. Jag har verkligen lämnat tävlingssäsongen nu och fokuserar bara på det jag gör varje dag för att bli lite bättre.

”Andra får gissa”

Tillbaka till de höga ambitionerna. Trots succésäsongen har Svahn inga problem att hitta nya mål. 

– Det är inte svårt. Jag har inte så mycket meriter på seniorsidan. Jag har vunnit några tävlingar och sprintcupen men det är fortsatt mycket saker jag vill göra. Meritlistan ska bli mycket större och mycket längre så jag har några planer och målsättningar inför nästa år. 

Målen vill hon inte uttala offentligt, men lämnar ändå en hint. 

– Förra året sa jag inte till så många. De som var med på resan var väl medvetna om mina planer och tankar, men annars har jag inte varit så öppen med det och det lyckades bra. Jag nådde mina mål så jag håller samma trend. Jag har tydligt uppsatta mål, men andra får gissa vad de är. Men det kanske inte är så svårt eftersom det kommer ett VM...

Man kan anta att de är ganska höga. 

– Ja. Ribban är satt högt. 

Vill styra själv

När kommande säsongs A-landslagstrupp presenterades var Svahn, som väntat, ett av namnen. Själv var hon heller inte förvånad. 

– Det var inget speciellt. Det speglar den bra säsongen jag gjorde. Det är intressant med en ny organisation och allt det och vi har ett ruggigt starkt lag så det känns som att det kan bli något riktigt bra. 

Innan Svahn hoppade på tåget hade hon dock en rad frågor till landslagsledningen, men också en del krav. 

– Jag tycker att det är viktigt att veta vad jag går in i. Att inte ta mig vatten över huvudet och kastas in i något jag inte tror på. Jag har ett trygghetssystem med dem omkring med min tränare, fysio och jada jada. Det känns viktigt när jag kommer in i ett annat sammanhang att jag ändå vet vad det innebär och vad det får för konsekvenser. Vi hade lite diskussioner där. 

Vad kom ni fram till? 

– Jag sitter ju här i ett A-lag. Jag tror att det kommer bli riktigt bra. Jag tycker om att ha bollen i egen hand och styra mycket själv. Det är en självklarhet att vi kan prata samma språk och veta premisserna. Det kommer bli bra och jag kommer att få ett bra utbyte, men min grund är samma.

Svahn kommer att ha kvar Ola Ravald som sin personliga tränare och även i fortsättningen styra mycket av träningen själv. 

– Jajemen. Det kommer jag att göra. Det har jag gjort hittills med inspel av Ola. Jag är en sådan som trivs väldigt bra med att få träna mycket själv.

Linn Svahn har höga mål på kommande VM.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Linn Svahn har höga mål på kommande VM.

”En ung tjej som tar plats”

Även om Svahn gjort sitt bästa för att stanna i sin bubbla och behålla vardagen som den varit har hon inte kunnat undgå att hon blivit en favorit hemma i många stugor. 

Just hennes vinnarskalle, som blev väldigt uppmärksammad när hon fångades av Sportbladets kameror efter finalmissen i Trondheim, har gått hem.

– Det är en sak att jag vet att jag åker fort, det har jag fått ett kvitto på när jag vinner tävlingar. Men det är så himla kul när någon kan stoppa en på stan eller på Ica och man får höra "fy fasen vad jag älskar ditt jävlaranamma och din vinnarskalle". Det är kul att folk inte bara tycker att jag åker skidor bra, att det finns mer, säger Svahn och fortsätter: 

– Att jag är en ung tjej som kanske tar lite plats och att jag bara får positivt bemötande känns väldigt kul och rätt i tiden. Jag tror inte att det hade varit på samma sätt för några år sedan. Jag hoppas att vi är i en ny era där man får säga vad man tycker och visa jävlaranamma och känslor och inte behöver känna att man ska förminska sig själv.

”Kanske får pussa någon groda”

Trots framgångarna sköter Svahn än så länge mycket själv. Något manager har hon inte skaffat. 

– Jag har inte skrivit avtal med något. Det gäller att försöka hitta rätt och starta upp ett samarbete man tror kommer fungera väl. Där har jag inte hittat min andra hälft.

Inte heller privat har hon hittat sin andra hälft. 

– Jag kanske får pussa någon groda snart så att jag hittar min prins. Det får vara någon som tar mig med storm så faller jag nog pladask. 

Med eller utan prins har Svahn full fokus på nästa säsong. Den största utmaningen har hela tiden varit att inte gå över gränsen och träna för mycket. Men när solen lyser i Östersund och sommaren är här verkar stjärnskottet inte kunna ha det bättre. 

– Det gäller att ha en balans där. Att trigga över tröskel och finjustera. Jag vill göra så himla mycket och verkligen spränga alla broar jag kan. Men där är jag otroligt lyckligt lottad som har min andra hälft i träningsväg som är väldigt bra att bolla med. Det går positivt framåt i utvecklingen just nu. Jag ska inte jinxa något men jag trivs väldigt bra med hur läget är just nu och det brukar återspegla sig i hur det går. 

Publicerad:

LÄS VIDARE