Han körde ihjäl Elsa, 14 – äger 31 fordon

avHelena Trus, Johanna Rapp

49-åringen som körde ihjäl 14-åriga Elsa Englund är en notorisk rattfyllerist.

Trots att mannen inte haft körkort på över 15 år äger han 30 fordon med körförbud.

– Jag är inte ett dugg förvånad, säger polisen Håkan Larsson.

Den 23 november 2018 körde den 49-årige mannen på E45 mellan Mora och Orsa. Vid en busshållplats körde han på Elsa Englund, 14 år gammal.

Men 49-åringen lämnade platsen och senare berättade han för polisen hur han hörde sirener från olycksplatsen:

”Han tänkte att det var så många andra trafikanter som kunde hjälpa den påkörda personen och att han själv inte var i skick att försöka hjälpa någon skadad”, står det i förundersökningen.

Bilen som 49-åringen körde var avställd och hade fått körförbud två år tidigare. Efteråt visade det sig att bilen hade allvarliga problem med bromsarna och bland annat saknade bromsvätska:

”Han trodde att bilen han körde skulle klara en besiktning. Han hade haft bilen några månader och kört med den vid flera tillfällen trots att han saknar körkort. Han visste inte att det var fel på bromsarna, han märkte inget fel. Han visste att bilen hade körförbud men han tyckte att bilen fungerade bra", står det i domen mot mannen.

1 av 6 | Foto: Privat
Elsa Englund dödades av en notorisk rattfyllerist i Orsa förra året.

Äger 30 fordon

Men bilen som 49-åringen använde vid dödskörningen är långt ifrån den enda bil han äger. Enligt Transportstyrelsens lista över fordonsinnehav äger mannen 31 fordon: den stora majoriteten av dem är avställda och 30 av dem har körförbud.

Men trots alla fordon som mannen äger har han inte haft behörighet att köra bil sedan 2001.

Polisen får i dag beslagta bilen för den som begår upprepade trafikbrott, som till exempel olovlig körning och rattfylleri. Men Örebropolisen Håkan Larsson, 56, som arbetat med drograttfylleri sedan 1999, tycker det är verkningslöst.

– Vi får inte stopp på dem, det blir inga påföljder eller konsekvenser, de är redan på samhällets botten så det gör ingen skillnad om vi tar bilen. Det är ett slag i luften. De spelar ingen roll om de själva äger bilen eller de äger den åt andra, så länge de har ett missbruk så måste de ta sig till platser för att hämta narkotika, säger han.

Flera äger stort antal bilar

Den körkortslöse 49-åringen i Orsa är dömd för trafikbrott vid ett stort antal tillfällen. Enligt hans belastningsregister körde han rattfull första gången 1999 och han har dömts för att ha kört rattfull sammanlagt 14 gånger. Dessutom är han dömd för olovlig körning, något han gjort vid 23 tillfällen enligt hans brottsregister.

Men 49-åringen är inte ensam om att äga bilar trots att han saknar körkort. Aftonbladet har granskat 67 gärningsmän som påverkade av alkohol eller narkotika kört ihjäl någon annan i trafiken. 31 av förarna i granskningen äger i dag ett fordon – och 21 av dessa saknar körkort.

Flera av personerna äger dessutom ett stort antal fordon: exempelvis mannen som sommaren 2017 körde ihjäl två personer och skadade en tredje i Skrika, Mönsterås, äger sju bilar och en moped, samtliga är avställda och har körförbud. Mannen saknar körkort.

Brister hos polisen

Lars Olov Sjöström trafiksäkerhetschef på  Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF, tycker polisen borde använda sina befogenheter fullt ut.

– Jag upplever att man är återhållsam när det gäller att beslagta bilar och det finns ingen anledning att vara det mot grova trafikbrottslingarna. Det kan bero på att att antalet specialiserade trafikpoliser minskar. Här finns någon form av systemfel i den nya polisorganisationen, säger han.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

De fortsätter köra rattfulla – efter att ha dödat
GRAFIK: Här kördes de ihjäl av rattfyllerister
Här är männen som dödar på fyllan
Erik, 13, dödades på väg till bandyträningen
Inge: ”Jag hittade pappa död i diket”
OFFREN: DE DÖDADES AV RATTFYLLERISTER

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Narkotika

Körkort

Orsa