Jakobsson firade hundra – fick mål i present

avFrida Fagerlund, Kristoffer Bergström

Foto: Christine Olsson/TT

WIEN. I Sveriges 2–0-seger mot Österrike fyllde Sofia Jakobsson hundra landskamper och fick två presenter:

En lila keps.

En kasse.

– Inte världens snyggaste kanske men ett mål är ju mål, säger hon.

Ja, ursäkta ingressen, med ”kasse” menar vi naturligtvis ”mål”. För jubilaren Jakobsson var den som bröt dödläget i träningsmatchen mot Österrike på bortaplan.

Fullträffen fick hon till skänks.

Efter knappt en timmes spel gick anfallaren i djupled på en fin lyftning av Nilla Fischer. Hon petade förbi målvakten Manuela Zinsberger men tappade kontrollen.

Backen Verena Aschauer försökte skyffla undan – men slog rakt in i ett motlägg med Jakobsson och såg bollen studsa i eget mål.

”Kopplade inte”

– Det är få förunnat att få göra hundra landskamper så jag är otroligt stolt. Utifrån min korsbandsskada också, att få komma tillbaka till landslaget, säger Jakobsson som inte förstod att Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson var där för att hylla henne innan avspark.

Foto: Christine Olsson/TT

– Jag trodde först vi skulle ge blommor till deras spelare. Så sa de ”de är till dig” haha. Jag visste ju om att det var min 100:e landskamp men kopplade inte.

0–2 kom på slutet. Lina Hurtig slog in ett lågt inlägg från vänsterkanten. En back (Aschauer igen) rensade, men inte bättre än att Nathalie Björn kunde klippa till direkt från straffområdslinjen och sätta bollen intill stolpen.

Landskampen slutade 0–2 och var den sista innan Peter Gerhardsson tar ut VM-truppen 16 maj. I mästerskapet i Frankrike i sommar ställs blågult mot USA, Thailand och Chile.

”Fruktansvärt... fin”

Kepsen, förresten? Den som nämns i ingressen?

Den är lila och guldig och delas ut av Uefa till spelare som gjort hundra landskamper.

– En fruktansvärt... fin keps, sa Caroline Seger, själv stolt kepsägare, inför matchen.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM