Löfvens besked: ”Är nummer ett”

Svarar på frågor om allsvensk start

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Kan fotbollen starta i mitten av juni?

Det är helt och hållet upp till Folkhälsomyndigheten, menar Stefan Löfven (S).

– Jag vill lyssna på experterna, säger statsministern.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har nyligen uppmanat statsminister Stefan Löfven (S) att ge klartecken för allsvensk fotboll i mitten av juni. Det kommer han inte att göra i nuläget.

– Den diskussionen förs mellan Folkhälsomyndigheten och Fotbollssverige. Jag vill ha i gång fotbollen därför att jag älskar fotboll, men i det här läget är ändå smittspridningen och begränsningen av smittspridningen det som måste vara i första rummet, säger Löfven på en presskonferens på onsdagen.

Därmed får elitfotbollen invänta besked från FHM.

– Och vi räknar med att lämna besked om ett datum i nästa vecka, säger FHM:s generaldirektör Johan Carlson.

”Är nummet ett”

På frågan var fotbollen ligger på Stefan Löfvens prioriteringslista just nu, svarar han:

– Alla saker ligger på bordet, men nummer ett för mig är att vi måste se till att begränsa smittspridningen. Detta är en farlig sjukdom som människor dör av och som påverkar hela vårt samhälle. Det är nummet ett. Sedan finns det andra faktorer också, som ekonomi, företag och naturligtvis idrottsrörelsen, men i de stunder vi ska göra förändringar av något slag, då vill jag lyssna på experterna och Folkhälsomyndigheten och höra när de bedömer att det här är rimligt.

”Har kontakt”

Herrallsvenskan har satt den 14 juni som preliminärt startdatum för sin serie, medan damallsvenskan vill börja den 27 juni.

Men allt hänger alltså på Folkhälsomyndigheten.

– Vi har fortsatt kontakt med Riksidrottsförbundet och med fotbollsförbundet och har förhoppningen att kunna hitta ett datum relativt snart, säger statsepidemiolog Anders Tegnell enligt TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE