SD vill ha fler gratisparkeringar - och att prisökningen inte ska öka.
Foto: Robert Rosén
SD vill ha fler gratisparkeringar - och att prisökningen inte ska öka.

SD vill stoppa ökningen av parkeringsavgifter

Publicerad:
Uppdaterad:
SD vill ha fler gratisparkeringar - och att prisökningen inte ska öka.
Foto: Robert Rosén
SD vill ha fler gratisparkeringar - och att prisökningen inte ska öka.

NYHETER

Sverigedemokraterna menar att det blivit för dyrt att parkera bilen i Malmö.

Därför vill de frysa de befintliga parkeringsavgifterna - och få fler avgiftsfria tider.

– Förslaget att göra det helt gratis är, för att utrycka det milt, väldigt, väldigt dåligt, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden.

Att parkera bilen i Malmö kostar i dag upp till 25 kronor i timmen. Ökningen av parkeringsavgifterna måste nu få ett slut, enligt Sverigedemokraterna. I en motion till kommunfullmäktige skriver Michael Hård af Segerstad (SD) att stadens parkeringspolicy måste granskas.

Han föreslår därför att de parkeringsavgiftsnivåer som gäller i dag ska frysas tills vidare, men även att kommunen inte ska utöka avgiftsbelagda parkeringsområden.

– Allt för länge har parkeringssituationen gått åt fel håll. Nu är vi i en situation där det är för dyrt att parkera för vanligt folk. Vi måste börja se över det här. Att köra bil har fått så många människor att känna frihet. Vi kan inte stå passiva medan bilismen blir en livsstil för endast några få människor som har råd med alltför höga parkeringsavgifter, säger Michael Hård af Segerstad (SD) i ett pressmeddelande.

1 av 2 | Foto: Malmö stad
Andreas Schönström (S)

Markytan i fokus för avgifterna

Kommunalråd Andreas Schönström (S), ordförande för tekniska nämnden, är kritisk till förslaget.

– Motionären har i grunden helt missförstått varför vi har parkeringsavgifter. Det handlar inte om att tjäna pengar utan det handlar om att dela Malmöbornas mark på ett bättre sätt än i dag. Vi planerar att bli en halv miljon människor i vår stad och ska vi kunna bli det måste vi dela på marken på ett betydligt bättre sätt, säger Schönström.

Enligt kommunalrådet är bilens storlek, och det faktum att den merparten av sin tid enbart förvaras, anledningar till att avgifterna finns där. I motionen föreslås det att de avgiftsfria parkeringstiderna ska utökas, vilket inte faller Schönström i smaken.

– Förslaget att göra det helt gratis är, för att utrycka det milt, väldigt, väldigt dåligt. Det skulle slå sönder all samhällsplanering vi har.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

”Har man korta ärenden har man råd”

Resonemanget om att det är för dyrt att parkera för vanligt folk menar Schönström inte stämmer, såvida man inte låter bilen stå parkerad på ytor med avgifter hela tiden.

– Ja, om man ska stå en längre period så blir det billigare för alla Malmöborna som kör bil om man använder cykel eller buss. Om man har korta ärenden har man råd att parkera men om man ställer sig där en längre period blir det väldigt dyrt.

Att utöka de avgiftsfria ytorna menar Socialdemokraterna istället skulle få en negativ effekt.

– Med Sverigedemokraternas politik ska det vara gratis för alla. Även för dem som bara besöker vår stad för att jobba. Då hade vi gett dem gratis bilparkering. Det kan inte vara syftet att använda Malmöbornas mark på det sättet.

I motionen framgår det även att SD vill se över de kommunala parkeringsavgifterna. Enligt S är det i nuläget inte aktuellt att höja dessa ytterligare.

Publicerad:

LÄS VIDARE