Corona: Ny kritiksalva från USA mot Kina

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.

Samtidigt som USA avlossar ny kritik välkomnar Världshälsoorganisationen (WHO) förslag om en oberoende utredning av hur coronapandemin har hanterats.

Svenske professorn Johan von Schreeb varnar för splittring mellan världens länder om WHO används som bricka i ett politiskt spel.

WHO-församlingen hålls i år för första gången på nätet, för att undvika smittspridning. Just coronaviruset, som under de senaste månaderna krävt fler än 300 000 människoliv, är också det givna huvudämnet på årets möte. Målet med WHO-församlingen är att komma fram till en resolution som uppmanar till gemensamma åtgärder mot pandemin.

I sitt tal uppmanar WHO-chefen Tedros Adhanom världens länder att dra lärdom av coronakrisen för att stå bättre rustade nästa gång en pandemi bryter ut. Tedros gav också tummen upp åt de förslag som förts fram om att utreda WHO:s hantering av pandemin.

– Jag kommer vid första möjliga tillfälle att inleda en oberoende utvärdering, säger han och fortsätter:

– En sak står dock helt klar: Världen får aldrig bli densamma igen. Vi behöver ingen utredning för att förstå att vi måste göra allt i vår makt för att det här inte ska hända igen.

Kina, som pekats ut som virusets ursprungsland, anser att det är för tidigt att inleda en utredning om varifrån smittan kommer. Ett liknande besked från utrikesdepartementet i Peking kom redan förrförra veckan, samtidigt som man lovade att samarbeta med en WHO-ledd utredning i framtiden, när pandemin är över.

"WHO misslyckades"

USA anklagar WHO för att ha misslyckats i coronaepidemins inledning, och att misslyckandet har lett till många människors död, rapporterar Reuters.

– Vi såg att WHO misslyckades med sitt kärnuppdrag i fråga om informationsdelning och transparens när medlemsländer inte handlar i god tro, säger USA:s hälsominister Alex Azar med udd mot Kina där viruset bröt ut i slutet av förra året.

– Minst ett medlemsland gjorde narr av sitt åtagande att vara transparent, i ett tydligt försök att dölja utbrottet, med oerhörda kostnader för hela världen, säger hälsoministern.

USA:s president Donald Trump har vid upprepade tillfällen sagt att coronaviruset spridits från ett laboratorium i kinesiska Wuhan, en teori som avfärdas av Peking, men även av bland annat tyska underrättelsetjänsten BND.

Risk för politiskt spel

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanar i sitt tal på videolänk till ökat samarbete för att effektivisera kampen mot viruset.

– Jag är säker på att vi kommer att ta oss igenom pandemin, säger hon.

Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Stockholm, välkomnar WHO:s förslag om en utredning.

– Man måste såklart kartlägga hur utbrottet uppstod, och hur världen har hanterat det för att lära oss av vad som skett, säger von Schreeb.

Men han betonar att det är svårt att veta om det finns fog för USA:s kritik eftersom WHO riskerar att användas som bricka i ett politiskt spel.

– Om man börjar spela ett politiskt spel med WHO som bricka, blir det väldigt svårt att veta vad som är verklighet och vad som är politik. Det politiska spelet riskerar att splittra världen i stället för att föra den samman.

Publicerad:

LÄS VIDARE