Mejla

Michael Carlsson

Spiken känns given – blir mycket svårslagen

Michael Carlssons V75-krönika till Charlottenlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Dags för Copenhagen Cup i Kongens By.

Italienske segermaskinen, och tillika världsmästaren, Zacon Gio blir mycket svårslagen.

Spikar även Ultra Bright efter topprapporter från Fredrik Persson.

Den gemytliga travbanan utanför Köpenhamn är värd för söndagens V75-tävlingar. Det har blivit dags för Danmarks största travdag för året (tillsammans med derbydagen). Prissumman i Copenhagen Cup är i år devalverad efter rådande omständigheter till 250 000 danska kronor i förstapris. Loppet ser ut att vara vikt åt Zacon Gio. Det är hästen som i överlägsen stil tog hem VM-loppet i fjol höstas på Yonkers utanför New York. Den italienske segermaskinen har imponerat stort och vann även i årsdebuten i Neapel i början av mars. Som de flesta hästar från södra Europa har han inte startat på ett tag men lita på att det är iordningställt av tränaren Holger Ehlert när det nu vankas storlopp.

Zacon Gio har vunnit 22 lopp på 30 starter i karriären och kommer till Copenhagen Cup med 13 raka segrar. Även om det är topphästar med i loppet så torde det inte finnas någon som skrämmer den åttafaldige miljonären. Makethemark är det största blågula hoppet men tränaren Petri Salmela har tydligt deklarerat att toppformen ska sitta där om 14 dagar eftersom hästen är inbjuden till Elitloppet. Nu vill han att Makethemark får en riktig genomkörare och sparar barfotabalansen till det stora slagen på Solvalla. Det blir lätta aluminiumskor runt om och eftersom det inte låter påställt så känns spiken given på Zacon Gio. Det troliga scenariot är att han får ta över ledningen tidigt men hästen är så bra att han även kan vinna från andra positioner.

Tränaren lyrisk

Ultra Bright har lämnat en del frågetecken efter sig i sina senaste starter. Hon vann i Stoeliten på Solvalla i början av februari men därefter har det bivit två raka galopper. Näst senast helt plötsligt i ledningen halvvarvet kvar och Erik Adielsson som körde förstod ingenting. Det kändes som att han hade loppet i sin hand sa han efteråt och tränaren Fredrik Persson hittade några småblessyrer som man fixade till på hästen.

I senaste starten tog tränare Persson färjan över sundet till Gotland och startade i Visby med Ultra Bright. Han körde med säkerhetsbalans, järnskor runt om och med en vanlig sulky. Ultra Bright gick felfritt och blev trea, men blev lite stum till slut för att hon var lite för tung i balansen.

Den låter som att den genomköraren har gjort hästen gott. För när jag pratade med Fredrik Persson i torsdags hade han precis varit ute och kört Ultra Bright i träningen och var smått lyrisk. ”Hästen kändes fantastiskt fin och bara studsade fram i jobbet. Hon känns lika bra nu som när hon var som bäst tidigare. Jag tycker att hon har toppchans att vinna loppet på söndag”, sa Persson.

Det tror jag också. Från spår fyra bakom bilen (som är ett av de bästa spåren på Charlottenlund bakom startbilen) lär det bära av till ledningen med Björn Goop bakom henne i sulkyn för första gången. Håller hon sig sedan i skinnet hela vägen får nog konkurrenterna köra om andrapriset.

Lite svårbedömd – jag garderar

Det är många utländska hästar med i V75 från olika länder i Europa, främst från Frankrike, Holland, Italien och Tyskland. Många är svårbedömda givetvis men räkna med att de är ute i angeläget ärende när de gör resan till Köpenhamn.

Jag streckar sex hästar i V75-inledningen där Flemming Jensen är favorit med Slide So Easy. Hästen gör comeback men Flemming brukar inte fuska med träningen och stallets hästar har överlag visat bra form på sistone. Det är ändå lite svårbedömd form och jag garderar. Glöm inte jättekapabla Tsunami Diamant som var med i Copenhagen Cup förra året och då galopperade på upploppet.

Jag pratade även med Steen Juul i veckan och han tycker att bästa chansen från hans träningsstall är i V75-3. Commit Boom Bay gjorde första starten för Juul senast och vann lekande lätt från ledningen med krafter kvar. Hästen ska vara ännu bättre med loppet i kroppen och är snabb ut. Får Björn Goop i sulkyn och det kan vara ledning runt om för stoet som vann det danska Stoderbyt för två år sedan. Men hon möter hingstar och flera som är i toppform och har levererat i V75 på slutet. Roofie spurtade mycket vasst som trea i V75 på Åby senast och i samma lopp satt både Jet Voice och Han Herred fast med krafter kvar.

Den tyske derbyvinnaren Velten von Flevo är favorit i V75-4. Han har inte startat sedan november i fjol men är såklart väl preparerad. Den här vinnarhästen har ett bra läge och är snabb ut och det kan mycket väl vara spets och slut. Al Capone Stecca och Ambra Grif är två fartfyllda fyraåringar från Italien som är givna motbud. Jag betalar även för innerspårets Erling som höll starkt från dödens i årsdebuten som tvåa senast. 

Van att möta elithästar

Velten Limelight har vunnit sju lopp på åtta starter och är favorit i V75-5. Han vann direkt i årsdebuten på Åby och är snabb ut. Frågan är dock om hästen kan hålla upp ledningen från det lite kniviga innerspåret bakom bilen i Charlottenlund (han lyckades hålla ledningen från samma läge för tre starter sedan). Skulle han göra det är det toppchans till seger, annars öppnas loppet upp. Enjoy The Game har utvecklats mycket hos Steen Juul och vunnit fyra lopp på de fem senaste starterna. Spurtade vasst till segern på Jägersro senast och kommer med full form och har ett perfekt läge bakom bilen. 

V75-avslutningen är ett stayerlopp över 2950 meter. Holländaren Etenclin är favorit och det här är en segervan häst som vann överlägset senast. Han jagar fjärde raka segern och i fjol så vann hästen ett lopp på Vincennes på 1.11,8 och vinner man lopp där så man duger i alla sammanhang. 

Franske Ble du Gers är också mycket bra och har sprungit in drygt 6,6 miljoner kronor. Han vann storloppet Prix Der Giganten på Wolvega i fjol höstas och var i januari näst senast trea på Vincennes bakom stjärnhästen Cleangame. Hästen tränas av Jean-Michel Bazire och körs av Jos Verbeeck. Det kan mycket väl vara så att Ble du Gers bara rundar samtliga och krossar allt. Han är van att möta elithästar och är stark så den långa distansen passar ypperligt.

Loppet skrällvarning är Zefiro Dei Cedri som satt fast med gott om krafter kvar i årsdebuten och såg fin ut.

Av: Michael Carlsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN