Johaugs monsterryck – går mot storseger

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Stian Lysberg Solum / TT NYHETSBYRÅN

SPORTBLADET

Allt tydde på en norsk defilering på hemmasnö.

Therese Johaug? Hon visar i alla fall inga intentioner att ge hopp om en överraskning.

Den norska superstjärnan ryckte direkt från start – och går mot en säker seger i Lillehammer.

Med en decimerad svensktrupp i Lillehammer och en bana helt i Therese Johaugs smak så kändes lördagens världscupsskiathlon på förhand som upplagd för en defilering från den norska suveränen.

– Det är väl ingen hemlighet att jag tänkt gå fort från start, säger Therese Johaug till SVT när hon får frågan hur hon tänkt lägga upp lördagens lopp.

Och ja, hon ljög i alla fall inte.

”Hon kör hårt här”

Johaug hade knappt hunnit snöra på sig pjäxorna innan hon hade ryckt ifrån övriga startfältet och tagit kål på all form av spänning.

– Hon kör hårt här Johaug, säger SVT:s expert Anders Blomqvist när Johaug börjar splittra fältet.

Efter 2,4 kilometer (av totalt 15) så hade Johaug en 13,6 sekunder stor ledning. Vid 3,6-kilometersmarkeringen var luckan 20 sekunder stor. Vid 4,6? Då var det över en halvminut som skiljde till klungan. Vid 8,4 kilometer så var inte den där minuten halv något mer.

Settlin tappade

Desto sämre gick det för Evelina Settlin. Efter drygt halva den klassiska distansen tappade Settlin rejält och tappade kontakten med klungan som jagade Johaug.

– Hon hade det tufft i den där stigningen. Finns ingen räddning någonstans att få. Börjar man bli trött och mjölksyran kommer så rinner sekunderna väldigt snabbt, säger Anders Blomqvist.

Publicerad:

LÄS VIDARE