Julen i SVT – här är höjdpunkterna

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
Marianne Mörck, ”Min fantastiska väninna” och julkalendern ”Panik i tomteverkstan”.
Foto: SVT/Eduardo Castaldo/Wildside Umedia.
Marianne Mörck, ”Min fantastiska väninna” och julkalendern ”Panik i tomteverkstan”.

Julen är en tid för gemenskap, omtanke, vila, massor av mat – och så klart tv.
Nu har SVT presenterat sitt utbud, och här är elva utvalda karameller.

Foto: Ulrika Malm /SVT.
”Panik i tomteverkstan”.

1. Julkalendern: Panik i tomteverkstan


Per Andersson spelar tomten, och Pernilla Wahlgren tomtemor, i årets julkalender, som heter ”Panik i tomteverkstan” och beskrivs så här:
Tomtefamiljen bor på en magisk och hemlig plats på Nordpolen, där generationer av tomtar har tillverkat leksaker till alla barn i mer än 200 år. Men hela den magiska världen är i fara. Tomtens popularitet har minskat eftersom allt fler barn har slutat tro på tomten. Och om alla slutar tro kommer tomtevärlden att försvinna! För varje barn som slutar tro lyser lyktan som håller tomtevärlden levande allt svagare.

Vad kommer barnen att tycka? Och ännu viktigare: Ska Sveriges vuxna befolkning rosa eller rasa? Spännande!
1 december.


Foto: Laura Radford/Neal Street Productions/BBC.
”Barnmorskan i East End – julspecial”.

2. Barnmorskan i East End – julspecial


Hos barnmorskorna och nunnorna i East End är det som alltid bråda tider när julen närmar sig. Det föds inte bara många barn, utan alla i Nonnatus House ska också hjälpa till med förberedelserna för högtiden. Syster Julienne och syster Winifred har kallats till abbedissan för att ta ett svårt beslut. Och i Nonnatus House är Trixie nu tillbaka efter sin vistelse i Italien.

Ja, så lyder sammanfattningen av årets numera traditionsenliga julspecial av den brittiska myspysserien ”Barnmorskan i East End”, och det låter väl lugnt och trivsamt? Som en kopp varm äggtoddy för själen.
15 december.


Foto: Johan Paulin /SVT.
”Vår tid är nu”.

3. Berättelsen bakom vår tid är nu


Det är naturligtvis helt rimligt av SVT att tänka att de kan kräma ur lite mer ur pangsuccén ”Vår tid är nu” än den där specialsäsongen som kommer nästa jul. För självklart vill man kolla in även den här tvådelade dokumentären om det svenska samhällets förändring mellan 1945 och 1971, i vilken skådespelare från kostymsåpan – bland andra Suzanne Reuter, Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt – träffar några av personerna som fungerat som inspirationskällor för serien.
17 december.


Foto: Patrick Redmond.
”Unga kvinnor”.

4. Unga kvinnor


Miniserie baserad på Louisa May Alcotts (ofta filmatiserade) bok ”Little women” från 1868, om fyra systrar. Av ”Barnmorskan i East End”-skaparen Heidi Thomas, med Emily Watson, Maya Hawke och Angela Lansbury, bland andra.
22 december.


Foto: Stina Stjernkvist/SVT.
”Lerins jul”.

5. Lerins jul


Det lär bli varmt och snällt och härligt värre i den här julspecialen, där Lars Lerin och hans Junior bjuder in konsteleverna med funktionsnedsättning från serien ”Lerins lärlingar” till ”en sprakande julfest” hemma i Värmland.
23 december.


Foto: Janne Danielsson/SVT.
Marianne Mörck.

6. Julvärd 2019


Man missar ju visserligen aldrig när julvärden tänder ljuset före Kalle Anka – men i år, när det är Marianne Mörck som gäller, missar man det VERKLIGEN inte. Tror inte att det någonsin har känts så här tryggt sedan Arne Weises dagar.
24 december.


Foto: Mia Berg/SVT.
”Från oss alla till er alla”.

7. Från oss alla till er alla


Vad är nu detta? SVT gör någon sorts egen variant av ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul”, och önskar tittarna ”en god jul med överraskande och roliga julkort” från sina kända program och profiler:

Kommer Skavlan få möta sin drömgäst? Vem vinner den första julnattduellen? Snöar det på Väder-Nils? Är Sommarskuggan igång även på julen? Vems gran är egentligen vems, kan Gokväll-kockarna rädda julmatsresterna och vad gör egentligen Tomten just nu?
Hm, intressant. Kanske.
24 december.


Foto: KJELL GUSTAFSSON/SVT.
”Hasse & Tage”.

8. Hasse & Tage


SVT har bunkrat upp med en hel del intressanta dokumentärer, men den jag absolut inte tänker missa är den här tredelade, som alltså är en längre version av Jane Magnussons bioaktuella film om komikerduon Hans Alfredson och Tage Danielsson.
25 december.


Foto: Eduardo Castaldo/Wildside Umedia.
”Min fantastiska väninna”.

9. Min fantastiska väninna


Förra årets bästa serie hette ”My brilliant friend” och visades på HBO Nordic. Nu gör SVT en kulturgärning genom att visa den för den lite bredare publiken, med den svenska titeln ”Min fantastiska väninna”. Åtta delar, baserade på den första boken i Elena Ferrantes Neapelkvartett, om den komplicerade vänskapen mellan Elena Greco och "Lila" Cerullo. Tidlöst, intensivt italienskt, intelligent och extremt välspelat om flickors och kvinnors relationer och förutsättningar i männens värld. Och en fortsättning kommer.
26 december.


Foto: ITV.
”Hemligheten”.

10. Hemligheten


Verklighetsbaserad miniserie med James Nesbitt som tandläkaren Colin Howell, som mördade både sin fru och sin älskarinnas make – men dömdes först 20 år senare.
28 december.


Foto: Janne Danielsson/SVT-
”Stjärnorna på slottet”.

11. Stjärnorna på slottet


Ingen jul utan ”Stjärnorna på slottet”, antar jag. I år heter deltagarna Björn Kjellman, Pernilla Wahlgren, Dragomir Mrsic, Julia Dufvenius och Måns Möller. (Blir de inte yngre och yngre, stjärnorna? Eller är det bara jag som blir äldre?)
28 december.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE