Pandemin splittrade familjen – återförenade efter sex månader

Av: Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Coronapandemin splittrade familjen för att skydda cancersjuka Melina, 4, från livshotande infektioner.

Nu, efter sex månader isär, har lillasyster Molly äntligen fått komma hem igen.

– För mig kändes det som att bli förälder igen och på nytt, säger mamma Jane Oksanen.

Familjens insamling på Barncancerfonden, ”Melina – Älska livet”, har i skrivande stund samlat ihop över två miljoner kronor.
Foto: Skärmdump från Jane Oksanens instagram
Familjens insamling på Barncancerfonden, ”Melina – Älska livet”, har i skrivande stund samlat ihop över två miljoner kronor.

De senaste månaderna har cancersjuka Melina, 4, svävat mellan liv och död, sedan hon insjuknade i akut leukemi i november förra året.

Mitt uppe i familjens trauma kom pandemin, och i februari såg föräldrarna Jane Oksanen, 29, och Linus Forsberg, 29, ingen annan utväg än att familjens yngsta dotter Molly, då 1,5 år, inte längre kunde bo hemma. Dels för att skydda Melina från infektioner, men också för att Molly inte skulle behöva begränsas av isoleringen.

– Beslutet att Molly inte skulle vara med oss under en tid är det svåraste vi någonsin tagit. För oss var det viktigt att Molly skulle vara i en miljö där hon får vara trygg, bli stimulerad i sin vardag och få möjlighet att utvecklas. Det hade inte gått på en barnintensiv, säger Jane Oksanen.

Foto: Skärmdump från Jane Oksanens instagram
Hela familjen Oksanen/Forsberg, föräldrarna Linus och Jane med döttrarna Melina och Molly.

Återförenas efter sex månader isär

I början på augusti fick Melina sin sista cellgiftsbehandling. Och någon vecka senare kunde familjen återförenas, efter nästan sex månader isär.

Under tiden har Molly, som fyller två år i september, bott varannan vecka hos sin farmor och hos sin moster.

– För mig kändes det som att bli förälder igen och på nytt. Vi kramades och det var som att vi tog vid där vi slutade. Men det har hänt så mycket på de här månaderna, i februari var Molly bara en bebis... nu pratar hon, hon är en liten människa och inte en bebis längre. Vi sover alla fyra tillsammans och knyter an, säger Jane Oksanen.

Foto: Skärmdump från Jane Oksanens instagram
Jane Oksanen och med döttrarna Molly och Melina, innan Melina insjuknade i akut leukemi.

Under Melinas mest kritiska sjukdomstid räckte det med ett förkylningsvirus för att hennes liv skulle vara i fara. Hennes immunförsvar var obefintligt, vilket har gjort att familjen har tvingats leva helt isolerade.

– Melinas immunförsvar håller nu på att hämta sig. Vi ska försöka att sakta ta oss tillbaka till en vardag, vi kommer att vara väldigt försiktiga. Men det är också läkande att umgås med familj och vänner, säger Jane Oksanen.

En bild på hennes instagramkonto, ”janemarina” med 166 000 följare, visar när hon för några dagar sedan går hand i hand igen med sina två döttrar.

– Det var den finaste promenaden i mitt liv, säger hon.

Foto: Skärmdump från Jane Oksanens instagram
Jane Oksanens (instagramkonto ”Janemarina”) bild från i fredags, tillsammans med sina döttrar Molly och Melina. Familjen återförenas efter att varit isär sedan februari.

Nära att dö fem gånger

När Aftonbladet intervjuade Jane Oksanen i maj satt hon, sambon Linus och Melina och väntade på ännu ett avgörande besked på Uppsala sjukhus. 

Skulle Melinas hjärta klara den fjärde och sista cytostatikabehandlingen?

Under de mest kritiska månaderna var hon nära att dö fem gånger. Hon drabbades bland annat av lunginflammation, hjärtsvikt och två hjärnblödningar.

Foto: Skärmdump från Jane Oksanens instagram
Under de mest kritiska månaderna var fyraåriga Melina nära att dö fem gånger. Hon drabbades bland annat av lunginflammation, hjärtsvikt, och två hjärnblödningar.

Melinas hjärta är fortfarande försvagat. Under hösten väntar efterkontroller av hjärtat samt månatliga kontroller för återfall.

– Många tror att är vi klara nu, men den här delen som kommer nu känns nästan svårare. Vi försöker leva i nuet, försöker fokusera på det och inte rädslan för att cancern ska komma tillbaka, säger Jane Oksanen.

Hon beskriver det som en ”ständig cancerdemon på mina axlar”. Hon tampas med panikångestattacker och både hon samt sambon Linus är fortsatt sjukskrivna. 

– Jag hade en bild av att jag skulle vara betydligt lyckligare om eller när den här dagen skulle komma och Melina skulle få sin förhoppningsvis sista kur. I stället blir det ju att man hamnar i en fas två. Hur börjar man leva efter det vi har gått igenom? Vilka människor är vi idag? Hur ska vi kunna lämna vårt barn på dagis när det är corona, när man vet vad bara en förkylning kan göra?

Samlat in två miljoner kronor

I slutet på november startade familjen en insamling, ”Melina – älska livet”, hos Barncancerfonden. Den har nu har samlat in över två miljoner kronor till cancerforskning. Det är en av de största privata insamlingarna som någonsin gjorts till Barncancerfonden och den som på kort tid fått in mest pengar.

– Att jag delar med mig av det vi har varit med om är så mycket större än oss själva, säger Jane Oksanen.

– Det handlar inte längre bara om att vårt barn är sjukt utan pengarna är för framtidens barn som tyvärr kommer att insjukna. Men jag hade aldrig kunnat tro att det skulle bli så här mycket. Det visar hur mycket kärlek och vilja att hjälpa som finns där ute.

– Det har gett oss mycket kraft, det är en viktigt uppgift vi tagit oss an att också hjälpa andra.

 

Foto: Privat
Hela familjen, föräldrarna Linus och Jane med döttrarna Molly och Melina, är samlad igen efter nästan sex månader ifrån varandra.
Publicerad:

LÄS VIDARE