Burman efter nya uppmaningen: ”Man står inte och ljuger”

Av: Petra Thorén

Publicerad:

TROLLHÄTTAN. Skidlandslagets nya vallachef Petter Myhlback uppmanar åkarna i landslaget att inte kritisera vallarna offentligt i vinter.

Jens Burman välkomnar tanken, men tänker svara ärligt på frågor om vallningen.

– Man står inte och ljuger, säger han.

Under torsdagen körde de svenska längdlandslaget rullskidor i Trollhättan. Till vintern har de snö under skidorna och är servade av ett delvis nytt vallateam.

Det stormade till och från kring den vallaorganisation som arbetade förra säsongen, som vallachefen Urban Nilsson lämnade och Anders Niemi sent fick ta över.

Vid ett par tävlingar i vinter bommade teamet och kritiken från åkarna var skarp. Inte minst i samband med för-VM i Oberstdorf och under Ski Tour 2020.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Ebba Andersson och Jens Burman tillhörde de åkare som var frustrerade vid ett par tillfällen och öppet kritiserade vallateamets jobb.

Ebba Andersson i pressfållan efter ett av vinterns lopp:

– Det är frustrerande när man känner att man inte har samma förutsättningar att åka fort.

Jens Burman var rasande i Meråker i februari:

– Det är fan helt sjukt, sa han.

I en intervju med TT nyligen betonade landslagets nya vallachef Petter Myhlback att ett missnöje framöver helst ska kommuniceras internt.

– Åkarna är inte belagda med munkavle, men det är vallachefens ansvar att ta den diskussionen med media, sa han.

Jens Burman gav efter Alliansloppet i Trollhättan sin syn på frågan och betonade att intern kommunikation är bra, men medger att det blir svårt att inte svara på en rak fråga om materialet.

– Man måste få säga vad man tycker om man får en fråga om grejerna. Man kan inte stå och ljuga. Sen får man behärska sig, man får säga det på ett fint sätt, påpekar han och fortsätter:

– Men det är väl framförallt att man ska utvärdera först med vallateamet, vilket är en bra grej. Jag tror inte vi fått munkavle direkt, men det är väl att vi ska ta utvärderingen med vallarna först vilket är bra.

Vilka intryck har du fått av nya vallateamet så här långt?

– Det har blivit mer strukturerat. Jag måste säga att jag får väldigt positiva känslor.

Just kommunikationen mellan åkare, ledare och vallare är en faktor som den nya landslagsledningen arbetar hårt med. Att bygga en stabil organisation där man lyfter varandra är en ledstjärna.

– Det är viktigt att vi har högt tak och vi ska vara transparenta, säger längdchefen Daniel Fåhraeus som pekar på att Myhlbacks önskemål handlar om att utveckla vallateamet med hjälp av åkarnas feedback.

– Det finns inget utestängande av media, det finns ingen sådan strategi, påpekar han.

Beslut om hur och var världscupen kommer att gemomföras i pandemitider fattas den 3 oktober.

Publicerad:

LÄS VIDARE