Walmart stoppar försäljning av ammunition

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En kund utanför en Walmartbutik i Massachusetts, USA. Detaljhandelskedjan har beslutat att sluta sälja ammunition till vissa vapen.
Foto: Steven Senne/AP/TT
En kund utanför en Walmartbutik i Massachusetts, USA. Detaljhandelskedjan har beslutat att sluta sälja ammunition till vissa vapen.

NYHETER

Detaljhandelsjätten Walmart slutar sälja ammunition för vissa vapen i samtliga butiker i USA.

Beskedet kommer efter en rad masskjutningar, bland annat på Walmartbutiker i Texas och i Mississippi.

Företaget manar även till åtgärder kring vapensäkerhet, exempelvis striktare bakgrundskontroll för vapenköpare och åtgärder för att ta vapen från människor som antas utgöra en risk att vara våldsamma.

Korte efter Walmarts meddelande kom detaljhandelskedjan Kroger med ett liknande besked. Båda uppmanar nu kunder att inte ta med vapen in i deras butiker, även om det är tillåtet enligt lag.

Butikskedjorna är de senaste i raden av amerikanska företag som lägger sig i debatten om vapen och vapensäkerhet efter att antalet masskjutningar ökat.

Walmartchefen Doug McMillon skriver till sina anställda att ett dödläge inte är acceptabelt.

"Som företag har vi upplevt två fasansfulla händelser på en vecka, och vi kommer aldrig att vara som förut."

Beslutet kommer enligt Doug McMillon efter att han besökt El Paso i Texas tre dagar efter att en beväpnad man sköt 22 människor i en Walmartbutik där till döds.

Ammunition för handeldvapen och vissa halvautomatiska vapen kommer att sluta säljas när lagret tar slut på Walmart i hela landet. Dessutom slutar företaget sälja handeldvapen i Alaska, som är den enda delstat där företaget säljer sådana.

Vapenlobbyorganisationen NRA kritiserar Walmart, och twittrar att butikskedjans kunder i stället kommer att söka sig till andra butiker som stödjer USA:s grundläggande friheter.

Publicerad:

LÄS VIDARE