Elin, 18, använde torrschampo – fick brännskada

avJonna Claesson

1 av 5

När 18-åriga Elin Nilsson från Svedala skulle använda torrschampo i håret, råkade hon spreja lite på handen – vilket gav henne en kemisk brännskada, skriver Expressen.

Det var i januari i år som Elin Nilsson fick bråttom till skolan. Istället för att ställa sig i duschen och tvätta håret valde hon att spreja håret med ett torrschampo.

– Jag lyfte upp håret i olika sektioner och råkade få lite på handen. Då schampot har ett mörkt pigment syntes det ju på handen, så jag torkade bara av det och tänkte inte mer på det.

Efter några timmar kände hon hur huden började klia och blev kall.

– Det kändes som att hålla en isbit mot huden. Sedan blev det som en röd ring på handen, det såg nästan ut som borrelia, berättar hon.

Smärtan stegrade

Smärtan blev inte lindrigare. Under de kommande dagarna stegrade smärtan och det började bildas vätskefyllda blåsor där sprejen hade hamnat.

– Jag åkte till vårdcentralen. Läkaren berättade att jag hade fått en kemisk brännskada, troligen av torrshampot, och att jag var tvungen att hålla bakterierna borta så att det inte blev värre.

Så småningom började huden spricka och ramla av.

– Det blev ett sådant sår som bara svider och svider, kunde inte ens nudda vid det. Det är väl det som har blivit ett ärr nu.

Och det är det där ärret som Elin tycker är värst, därför delade hon med sig av incidenten i en grupp på Facebook.

– Det är så många som frågar om det och jag tycker bara att det ser ofräscht ut. Jag vill inte ha de nu i sommar.

På frågan om Elin vågat använda torrschampo igen svarar hon:

– Nej, jag har uteslutit det helt. Mina kompisar som har varit med under den här processen har också gjort det.

”Aldrig hört talas om något liknande”

Torrschampot som Elin använde var av märket Batiste. Annette Hovind Johansen, produktchef på Aspire Brands har aldrig hört talas om att kemiska brännskador skulle kunna uppstå av torrschampot, säger hon till Expressen.

– Det är väldigt svårt för mig att kommentera det här, då jag inte har sett några bilder på skadorna. Men jag har aldrig hört talas om något liknande. Det här är förstås inte något som vi önskar att någon ska uppleva av våra produkter. Det här ska inte kunna ske utan någon yttre påverkan, säger hon och fortsätter:

– Som med alla produkter så finns det alltid någon som kan reagera på produkten. Men det här är ett torrschampo som finns i mängder av butiker och som vi säljer otroligt mycket av. Det brukar aldrig vara några problem, säger hon till Expressen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kemi

Svedala