ÅSIKT

Bästsäljare i rasism

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avJohan Tollgerdt

KULTUR

Högeryttern får gammal bok att stiga på listorna

Lika barn leka bäst. Donald Trumps cyniske rådgivare Steve Bannon och franska ytterhögerns Marine Le Pen delar inte bara lusten att undergräva vår tilltro till fakta. Gemensamt har de också passionen för samma bok, fullspäckad av rasistiska skräckscenarion.

När den gavs ut 1973 blev den en flopp. Men sedan Bannon och Le Pen propagerat för den har den plötsligt blivit en bestseller.

Handlingen startar i indiska Gangesdeltat med miljoner migranter som flyr fattigdom och misär i överfulla båtar. De hamnar i ”paradiset” på franska Rivieran och fördriver snabbt bort ”ursprungsbefolkningen”.

Innehållet passar Bannon och Le Pen som redan hävdat att Europa svämmar över av migranter.

Jean Raspail, den i dag 93-årige författaren bakom boken, Le camp des saints (De heligas läger), hävdar i en intervju att den ”bara” handlar om ”den chock som det mångkulturella samhället tvunget medför”, det vill säga att människor av olika ras inte kan leva tillsammans.

Det får så klart den ouppmärksamme läsaren att felaktigt tro att inte alla människor har samma värde.

Franska journalisters färska granskning visar att boken skulle kunna fällas juridiskt på hela 87 punkter vid en stämning. Så påtagligt är både hatet och rasismen.

Ändå har bokförlaget Robert Laffont tryckt upp en ny upplaga. Gudskelov har den åtminstone orsakat enorm polemik i franska medier som också påvisar alltfler gemensamma referensramar mellan Bannon och Le Pen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rasism